Ema odobrila cepivo proti covidu za otroke nad pet let

Svet 11. Nov 202216:10 0 komentarjev
cepljenje otrok
PROFIMEDIA

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno koronavirusni različici omikron, tudi za otroke, starejše od pet let, so sporočili danes iz agencije s sedežem v Amsterdamu.

Ema je že septembra odobrila posodobljeno cepivo proti covidu-19 omenjenega proizvajalca, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot tudi proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron, agencija pa ga priporoča kot poživitveni odmerek za starejše od 12 let.

Priporočilo za uporabo cepiva mora podati še Evropska komisija, kar pa velja za formalnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki pričakujejo s tem širšo zaščito pred različnimi različicami novega koronavirusa. Proizvajalci cepiva se pri tem sklicujejo na raziskave, ki so pokazale močan imunski odziv na podrazličici BA.4 in BA.5 pri ljudeh, starejših od 18 let, 30 dni po cepljenju. Prilagojeno cepivo se tudi dobro prenaša in je enako varno kot izvirno cepivo, so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!