Ema: Pandemija covida-19 v Evropi še ni končana

Koronavirus 20. Sep 202221:10 0 komentarjev
pandemija endemija
PROFIMEDIA

Število primerov okužb z novim koronavirusom in smrtnih primerov bolezni covid-19 se zmanjšuje, vendar pandemija kljub temu ni končana, so danes sporočili iz Evropske agencije za zdravila (Ema). Ob tem so države pozvali, naj pred zimo okrepijo programe za preprečevanje širjenja virusa.

Podatki, zbrani v zadnjih nekaj tednih, so pokazali, da se je skupno število primerov in smrtnih primerov zaradi covida-19 v Evropi zmanjšalo, je dejal vodja strategije cepljenja pri agenciji Marco Cavaleri, pri čemer pa ni navedel točnih številk. “Vendar pa se moramo s približevanjem jeseni pripraviti na nov val okužb v skladu s trendom, ki ga je virus pokazal v zadnjih dveh letih,” je dodal.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer v nedeljo dejal, da je pandemije v ZDA konec. “Pandemije je konec. Še vedno imamo težave s covidom. Še vedno veliko delamo na tem, vendar je pandemije konec,” je dejal med sprehajanjem po avtomobilskem sejmu v Detroitu. Vendar pa po mnenju Eme ta v Evropi še vedno traja. “Kar mi je jasno in kar bi moralo biti zelo jasno iz predstavitve doktorja Cavalerija, je to, da v Evropi še vedno menimo, da se pandemija nadaljuje,” je na spletnem srečanju novinarjem povedal vodja zdravnikov pri Emi Steffen Thirstrup. “Pomembno je, da se države članice pripravijo na uvedbo cepiv, zlasti prilagodljivih na nove podrazličice virusa, da bi tako preprečili nadaljnje širjenje te bolezni v Evropi,” je še dejal Thirstrup.

Ema je sicer prejšnji teden odobrila posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech. Novo cepivo deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron, agencija pa ga priporoča kot poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Nekatere države, kot sta Portugalska in Danska, so že uvedle omenjena cepiva, zlasti za starejše, v nekaterih drugih evropskih državah pa so ljudje pokazali odpor do zamisli, da bi prejeli še en odmerek cepiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!