Ena največjih svetovnih proizvajalk boksita napovedala prepoved njegovega izvoza

Gospodarstvo 21. Dec 202215:43 0 komentarjev
Max.kit/Wikipedia

Indonezijska vlada je s prihodnjim letom napovedala prepoved izvoza boksita. Država je bila leta 2020 peta največja proizvajalka te rude, ki se med drugim uporablja pri proizvodnji aluminija.

V Indoneziji bo od junija prihodnje leto prepovedan izvoz boksita, je danes napovedal indonezijski predsednik Joko Widodo.

Država je bila leta 2020 peta največja proizvajalka te rude, ki se med drugim uporablja pri proizvodnji aluminija, večino izvoza pa je namenila Kitajski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Widodo, je namen ukrepa spodbuditi domačo predelavo boksita. To jim je po njegovih besedah uspelo z nikljem, potem ko so ga leta 2020 nehali izvažati. “Vlada še naprej spodbuja domačo predelavo naravnih virov. Izvoz surovin se bo še naprej zmanjševal, saj bomo spodbujali indonezijsko industrijo s poudarkom na naravnih virih,” je dejal.

Po zadnjih dostopnih podatkih, ki so za leto 2020, je Indonezija v enem letu proizvedla 21 milijonov ton boksita. Večino deleža, namenjenega izvozu, so poslali na Kitajsko, ta država pa je hkrati vlagala v indonezijska podjetja za predelavo rudnin.

Zaradi protekcionističnih ukrepov Indonezija pogosto tarča kritik

Zaradi tovrstnih protekcionističnih ukrepov je Indonezija sicer pogosto tarča kritik mednarodne skupnosti.

Ko je kot tedaj največja izvoznica niklja prepovedala izvoz te za proizvodnjo baterij pomembne dobrine, je med drugim izbruhnil spor z Evropsko unijo, ki ji je očitala nepravično ukrepanje.

V začetku letošnjega leta je začasno prepovedala tudi izvoz premoga in palmovega olja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!