V vesolje bi poletelo tudi 62 prebivalcev Slovenije

Svet 24. Jun 202113:19 > 13:36 0 komentarjev
Vesolje
Esa

Od 18. junija 2021, ko se je iztekel rok za prijavo, bo postopek izbire astronavtov pri Esi potekal v šestih korakih, njihov seznam pa bo objavljen predvidoma konec leta 2022.

Po zaključku razpisa za astronavte je Evropska vesoljska agencija (Esa) sporočila, da se je za mesto astronavta prijavilo 22.000 oseb. 24 odstotkov oziroma 5.400 kandidatur so oddale ženske. Vloge je Esa prejela iz vseh držav članic in pridruženih članic, tudi iz Slovenije, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po preliminarnih podatkih Ese se je na razpis prijavilo 62 kandidatov iz Slovenije – 49 moških in 13 žensk.

Na razpis, ki ga je Esa objavila leta 2008, se je prijavilo 8.413 oseb. Delež žensk, ki so se takrat prijavile na razpis, je bil 15,5-odstoten. “Veseli me, da opažam boljše razmerje prijaviteljev po spolu, vendar statistika hkrati kaže, da bi lahko za izboljšanje razmerja naredili še več,” je prijave na razpis komentiral David Parker, direktor človeških in robotskih raziskav Ese.

V razpisu za astronavte je Esa prvič odprla mesto za invalidne astronavte. Kandidat, ki bo to mesto zasedel, bo v sodelovanju z Eso ugotavljal, kakšne prilagoditve so potrebne, da lahko astronavt sodeluje kot strokovni član posadke na prihodnjih odpravah v vesolje. Vlogo za odprto mesto za astronavte invalide je oddalo približno 200 prijaviteljev, so še sporočili iz ministrstva.

vesolje
Esa

Rezultati znani v letu in pol

Od 18. junija 2021, ko se je iztekel rok za prijavo, bo postopek izbire astronavtov potekal v šestih korakih, njihov seznam pa bo objavljen predvidoma konec leta 2022. V prvi fazi bo Esa ocenila prejete vloge na podlagi informacij iz zahtevane dokumentacije in vprašalnika. Ob koncu vsakega koraka bo kandidate obvestila, ali je bila njihova vloga uspešna za napredovanje.

Generalni direktor Ese Josef Aschbacher je dejal, da je agencija želela v svoji kampanji za nabor astronavtov privabiti širok spekter prijaviteljev in se veseli izziva pri izbiri najprimernejših kandidatov iz Evrope. »Izbira rezervnih astronavtov poleg štirih astronavtov osebja in astronavta invalida nudi več možnosti za naše vlagatelje, kot kadar koli prej. Vendar pa je,« dodaja, »tekma za ta izredno zaželena mesta v vesolju, kot je razvidno iz začetne statistike, precej intenzivna.«

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!