EU, Egipt in Izrael sklenili dogovor za povečanje izvoza plina v Evropo

Svet 15. Jun 202214:16 > 15:36 0 komentarjev
Ursula von der Leyen
Amir Cohen/REUTERS

Evropska unija, ki si prizadeva nadomestiti uvoz energentov iz Rusije, je z Izraelom in Egiptom sklenila memorandum o soglasju za izvoz plina. Pričakuje se, da se bo količina plina, ki je uvožen iz Izraela oziroma Egipta, povečala. Izraelsko ministrstvo za energetiko je ob tem sporočilo, da bo memorandum omogočil prvi večji izvoz izraelskega plina v Evropo.

Evropska unija je danes v Kairu ob obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen podpisala tristranski memorandum o soglasju z Izraelom in Egiptom za izvoz zemeljskega plina v Evropo. Plin iz vzhodnega Sredozemlja bo sprva prišel v Egipt, kjer bo utekočinjen in nato izvožen v EU. “S sporazumom si bomo prizadevali za stabilno dobavo zemeljskega plina v EU iz vzhodnosredozemske regije, kar bo znatno prispevalo k naši energetski varnosti,” je na Twitterju zapisala von der Leyen.

Komisija pričakuje, da se bo na podlagi sklenjenega memoranduma količina uvoženega plina po tej poti z načrtovanih petih milijard kubičnih metrov v letošnjem letu povečala na sedem milijard, je dejal tiskovni predstavnik komisije Tim McPhie in dodal, da bi se od prihodnjega leta ta količina lahko podvojila.

Sporazum so v Kairu podpisali egiptovski minister za nafto in mineralne vire Tarek El-Mola, izraelska ministrica za energijo Karin Elharar in evropska komisarka za energijo Kadri Simson. Vse tri strani so se zavzele, da bodo sodelovale pri stabilni dobavi zemeljskega plina na način, ki je skladen z dolgoročnimi cilji dekarbonizacije in temelji na tržno usmerjenem oblikovanju cen. Izraelsko ministrstvo za energetiko je pri tem sporočilo, da bo memorandum omogočil prvi večji izvoz izraelskega plina v Evropo. “To je izjemen trenutek, v katerem mali Izrael postaja pomemben akter na svetovnem energetskem trgu,” je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejala Elharar.

Memorandum o soglasju bo veljaven tri leta in bo nato samodejno podaljšan za dve zaporedni triletni obdobji. Dogovor lahko prekine katera koli stran s šestmesečnim predhodnim pisnim obvestilom. Prav tako memorandum ni ekskluziven in ne preprečuje izvoza zemeljskega plina v druge države. Komisija je sicer že sredi maja napovedala, da želi še pred poletjem skleniti energetski sporazum z Izraelom in Egiptom glede oskrbe Evrope z zemeljskim plinom. Ob izraelski obali so namreč prav maja odkrili obsežna dodatna nahajališča zemeljskega plina.

Plinovod, ki povezuje Izrael in Egipt, je sicer 100 kilometrov in sega od Ariša, največjega mesta na egiptovskem polotoku Sinaj, do obalnega mesta Aškelon na jugu Izraela.

Predsednica Evropske komisije von der Leyen se je danes sestala tudi z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. “Prizadevati si moramo za preprečitev večje krize na področju prehranske varnosti v regiji,” je prva med komisarji srečanje med drugim komentirala na Twitterju. Ocenila ga je kot dobrega. Prav tako je spomnila, da EU namenja sto milijonov evrov za podporo prebivalcem oziroma kmetovalcem v Egiptu. Kot so sporočili iz Evropske komisije, bosta Evropska unija in Egipt okrepila sodelovanje v zvezi s podnebjem, energijo in zelenim prehodom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!