EU prižgala zeleno luč novi vojaški pomoči Ukrajini v višini 500 milijonov evrov

Svet 24. Maj 202215:41 2 komentarja
Sumi, Ukrajina
Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/REUTERS

EU je danes odobrila četrti sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 500 milijonov evrov. Svet EU je sprejel dva ukrepa pomoči Ukrajini, ki bosta omogočila EU nadaljnjo podporo zmogljivosti in odpornosti ukrajinskih oboroženih sil pri obrambi države in zaščiti civilnega prebivalstva pred rusko agresijo, so sporočili v Bruslju.

EU je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja v okviru evropskega mirovnega instrumenta sprejela tri svežnje vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 1,5 milijarde evrov, z dodatnih 500 milijonov evrov pa bo skupni znesek pomoči v orožju in opremi dosegel dve milijardi evrov, so sporočili iz Sveta.

Obseg opreme, ki bo zagotovljena v novem, četrtem svežnju, je v skladu s trenutnimi prioritetami, ki jih je predstavila ukrajinska vlada, so še pojasnili. Sprejeti ukrepi pomoči obsegajo 490 milijonov evrov za vojaško opremo in deset milijonov evrov, namenjenih za zagotavljanje opreme in zalog, kot so osebna zaščitna oprema, kompleti za prvo pomoč, in za gorivo.

“Zgodovina jutrišnjega dne se piše danes, na bojiščih Ukrajine. S temi 500 milijoni evrov je EU namenila skupno dve milijardi evrov za podporo dobavam vojaške opreme držav članic ukrajinskim oboroženim silam. Ta podpora je le del evropskih prizadevanj za pomoč Ukrajini pri obrambi,” je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je v začetku maja napovedal četrti sveženj pomoči ukrajinski vojski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje