Europol na Hrvaškem odkril meso in alkohol s ponarejenimi deklaracijami

Svet 26. Jul 202110:44 > 10:50 0 komentarjev
europol, pivo
PROFIMEDIA

Europol je v pol leta trajajoči preiskavi prehrambnih goljufij na Hrvaškem odkril številne nepravilnosti in nezakonito predelana živila. Med drugim naj bi na spletu in v trgovinah prodajali konjsko mesto z deklaracijo teletine, odkrili pa so tudi veliko alkoholnih pijač s ponarejenimi deklaracijami.

Konjsko meso so prodajali v trgovinah in na spletu, hrvaške institucije, ki preverjajo varnost živil, pa o tem niso vedele ničesar.

“Redno spreminjamo evropske zakone, jih izboljšujemo in zaostrujemo, da preprečimo ponarejanje hrane. Žal pa še vedno obstajajo nekateri posamezniki, ki jim uspe najti luknje v zakonu, “je po poročanju portala Dnevnik.hr dejala hrvaška evropska poslanka Biljana Borzan.

V akciji OPSON X, ki so jo od decembra lani do junija letos izvajali na Hrvaškem ter še v 72 drugih državah sveta, je agencija Europol zasegla skoraj 16 tisoč ton živil. Gre za neustrezno, pokvarjeno ali nezakonito predelano hrano in pijačo.

Poleg mesa je Europol na Hrvaškem našel tudi veliko alkoholnih pijač s ponarejenimi deklaracijami, predvsem vino in vodko. Vrednost nezakonito proizvedene hrane po oceni Europola znaša 54 milijonov evrov. Poleg tega so tekom akcije izdali več kot 600 nalogov za prijetje osumljencev. V Europolovi akciji je sodelovala tudi carinska uprava, ki je opravljala poostren nadzor vozil ob prečkanju hrvaške meje. Po njihovih podatkih sicer večjih nepravilnosti niso zasledili.

O neustrezno označeni oziroma nezakonito pridelani hrani tudi na veterinarski inšpekciji, kmetijskem ministrstvu, agenciji za hrano in na državnem inšpektoratu niso beležili nobenih informacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!