Europol razbil balkanski mamilarski kartel: med aretiranimi tudi Slovenci

Svet 27. Sep 202112:22 > 13:13 1 komentar
Kokain
Profimedia

V Evropi je v zadnjem letu potekala velika mednarodna akcija proti balkanskemu kartelu z drogami, v kateri je sodelovalo osem držav, tožilstva pa so vložila kazenske ovadbe zoper 61 ljudi. Med aretiranimi so tudi Slovenci.

V zadnjem letu je bilo po Evropi več policijskih akcij. Kriminalisti so razkrili mednarodno hudodelsko družbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem kokaina. Med sodelujočimi državami je bila tudi Slovenija, med njimi še Španija, Hrvaška, Srbija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, ZDA in Kolumbija, akcijo pa je koordiniral Europolov oddelek za organiziran kriminal.

Skupno zasegli 2,6 tone kokaina

Kriminalna združba je imela podružnice v številnih evropskih državah, sestavljali pa so jo predvsem državljani Srbije, Hrvaške, Črne gore in Slovenije.

Europol je julija 2020 ustanovil operativno delovno skupino, ki je združila vse sodelujoče države, in poskrbel, da so delovale povezano.

V sklopu evropske akcije je bilo vloženih 61 kazenskih ovadb, od tega je bilo 23 oseb aretiranih, 13 v Španiji in deset v Sloveniji. Zasegli so 2,6 tone kokaina, 324 kilogramov marihuane, 612 tisoč evrov gotovine, tudi devet luksuznih vozil in pet motornih koles.

Kako je potekala akcija?

Španci so spomladi dobili informacije, da se pripravlja velika pošiljka kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Šlo naj bi za več kot 1,25 tone kokaina. Španski preiskovalci so nato sledili ključnim akterjem, akcija pa se je maja nadaljevala v Sloveniji, kjer so vložili obtožnice zoper 48 članov združbe, ki so bili vpleteni v distribucijo kokaina in marihuane po Evropi. Skupno je aretiranih deset osumljencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje