Europol odkril 22 preprodajalcev orožja. Sodelovala tudi slovenska policija

Svet 03. Apr 202319:39 0 komentarjev
Europol
Eva Plevier/REUTERS

Europol je v vseevropski operaciji preiskovalci odkrili 22 preprodajalcev strelnega orožja. Med zaseženim orožjem so bile predvsem alarmne in signalne pištole, od katerih so bile nekatere predelane.

Evropski policijski urad Europol je danes sporočil, da so v vseevropski operaciji preiskovalci odkrili 22 preprodajalcev strelnega orožja. Zasegli so več kot 1.600 kosov orožja ter streliva in eksploziva, so sporočili iz Europola.

V operaciji, ki sta jo vodili Romunija in Bolgarija, so organi pregona iz skupno 31 držav opravili 143 hišnih preiskav in zasegli 129 kosov strelnega orožja, 1.492 kosov nepredelanega in predelanega alarmnega in signalnega orožja, 24.735 nabojev, 276 kilogramov dinamita, več kot 21 kilogramov strelnega prahu in šest ročnih granat.

Predvsem alarmne in signalne pištole, ki jih je možno predelati

Med zaseženim orožjem so bile predvsem alarmne in signalne pištole, od katerih so bile nekatere predelane v strelno orožje.

Po navedbah Europola se posamezniki v organiziranem kriminalu pogosto zatekajo k uporabi signalnih in alarmnih pištol, saj je nabava nezakonitega strelnega orožja vse težja in dražja. Nekatere modele je mogoče zlahka predelati tudi za streljanje s pravimi naboji.

Sodelovala tudi slovenska policija

Romunska policija je skupaj z organi pregona iz drugih držav, med drugim tudi slovenskimi, zbirala podatke o domnevnih trgovcih z orožjem. Hkrati so dejavnosti zbiranja podatkov potekale v nekaterih državah članicah, v katerih je te vrste orožja mogoče zakonito kupiti brez predhodnega dovoljenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!