Evropa v primežu tolp: zaradi kokaina tudi umori na ulicah

Svet 08. Mar 202411:11 3 komentarji
dilanje drog
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Evropi so lani po besedah direktorice Europola odkrili približno 800 kriminalnih združb. V skupnem poročilu Europola in Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami se v EU vsako leto preproda za okoli 31 milijard evrov nezakonitih drog.

V Evropski uniji se vsako leto preproda za 31 milijard evrov nezakonitih drog, opozarjata Europol in Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) v četrtek objavljenemu poročilu. Največ se preproda marihuane in sicer za okoli 12 milijard evrov, sledi pa kokain z okoli 11,6 milijarde.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdee je posvaril, da je trg z drogami vse bolj aktiven. “Trg s prepovedanimi drogami je dejavnejši kot kdaj koli prej, kar se kaže v nizkih cenah in visoki kakovosti,” je dejal.

Europol in EMCCDA sta posvarila, da se krepi vpliv mednarodne preprodaje drog na življenja v evropskih državah. Nasilje, korupcija ter spodkopavanje prava in demokracije so v porastu, je v Haagu povedala vodja Europola Catherine De Bolle.

“Kriminalne mreže so okužile samo jedro naših skupnosti in se prepletajo skozi tkivo naše demokracije in gospodarstva. Spodkopavajo zaupanje, spodbujajo nasilje ter ustvarjajo začarane kroge odvisnosti in revščine,” je dejala.

Zasegi kokaina privedli do napadov in umorov na ulicah

Preiskovalci so po njenih besedah odkrili približno 800 kriminalnih združb, ki ogrožajo varnost držav in pojasnila, da so droge eden od glavnih virov dohodka organiziranega kriminala.

V poročilu še piše, da je Evropa osrednjega pomena za proizvodnjo, nabavo in trgovino s prepovedanimi drogami. Strokovnjaki pa opozarjajo predvsem na obsežno proizvodnjo marihuane in sintetičnih drog v Evropi ter na velike količine kokaina, ki se tihotapijo iz Latinske Amerike.

V zadnjih desetih letih so sicer uspeli zaseči veliko več kokaina kot prej, vendar je to ponekod privedlo do dodatnega nasilja z napadi in umori na ulicah, je dejala De Bolle. Ob tem je opozorila, da se nemiri med tolpami krepijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje