Evropa v primežu vročinskega vala, toplotnih rekordov in gozdnih požarov

Svet 18. Jul 202213:33 > 13:43 0 komentarjev
Temperatura in vročina
REUTERS/Stephane Mahe

Vročina na jugu Evrope ne popušča, na toplotne rekorde pa se pripravljajo tudi v severnejših delih Evrope in Združenem kraljestvu. V prihodnjih dneh vremenoslovci tam napovedujejo vročinske rekorde. Zraven peklenske vročine pa v Franciji, Španiji in na Portugalskem divjajo še obsežni gozdni požari.

Francija je zaradi vročinskega vala danes v stanju visoke pripravljenosti. Vremenoslovci so v 15 francoskih departmajih razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti zaradi ekstremnih temperatur. V jugozahodni regiji Akvitaniji bodo temperature po napovedih danes presegle 42 stopinj Celzija.

Na Portugalskem je bilo v preteklih dneh 47 stopinj Celzija, v Španiji do 45, kar je povzročilo obsežne gozdne požare, ki se zaradi suše hitro širijo.

V pričakovanju vročinskih rekordov tudi v severnejših delih Evrope

Vročinski val bo v prihodnjih dneh zajel tudi države srednje in severne Evrope. Medtem ko lahko v obeh državah Pirenejskega polotoka v prihodnjih dneh upajo na rahlo znižanje temperatur, se na vročinski val, ki je doslej prizanesel severnejšim delom Evrope, med drugim pripravljajo v Nemčiji. Tam bi se lahko živo srebro v torek dvignilo nad 35 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Belgiji te dni pričakujejo do 39 stopinj Celzija.

Tudi v Združenem kraljestvu bi se lahko živo srebro v termometrih povzpelo do 41 stopinj Celzija. Vremenoslovci trenutne temperature v Londonu primerjajo s tistimi v karibskih državah ali zahodni Afriki.

Vročina
Profimedia

Najvišja temperatura v Združenem kraljestvu je bila z 38,7 stopinje Celzija leta 2019 izmerjena v Cambridgeu.

Meteorološki urad je za danes in torek prvič izdal rdeče opozorilo zaradi ekstremne vročine v večjem delu Anglije, od Londona in jugovzhoda do Yorka in Manchestra. Zdravstvene oblasti pa so izdale opozorilo četrte stopnje, opisano kot izredno.

Zaradi visokih temperatur bodo nekatere šole v Združenem kraljestvu prej končale pouk, nekatere pa bodo ostale zaprte, poroča BBC. V meteorološkem uradu zaradi vročine pričakujejo “velik vpliv na ljudi in infrastrukturo, zato se bodo morale v prihodnjih dneh bistveno spremeniti delovne prakse in navade ljudi”.

Visoke temperature so napovedane tudi v preostalih delih Anglije, celotnem Walesu in delih Škotske.

Obsežni gozdni požari in peklenska vročina na jugu Evrope zahtevali tudi smrtne žrtve

Na območju francoske jugozahodne regije Gironde so se gasilci konec tedna še naprej borili z gozdnimi požari, ki so od prejšnjega torka uničili skoraj 11.000 hektarjev območij. Zaradi požarov so morali doslej evakuirati več kot 16.000 ljudi, tako prebivalcev kot turistov. Gašenje ognjenih zubljev pa močno otežujeta še močan veter in huda suša.

Gozdni požar Francija
Reuters

Gozdni požari še naprej divjajo tudi v Španiji. Oblasti so poročale o približno 20 požarih, ki so še vedno zunaj nadzora v različnih delih države, od juga do Galicije na severozahodu, kjer so uničili 4.500 hektarjev zemlje.

V Španiji so zdravstvene oblasti sporočile, da je med 10. in 14. julijem zaradi vročine in požarov umrlo 237 ljudi, ogenj pa je bil nazadnje usoden za gasilca, ki je umrl pozno v nedeljo med gašenjem požara na severozahodu Španije.

Na Portugalskem so požari po poročanju AFP za zdaj omejeni, v nedeljo so poročali le o enem obsežnejšem požaru na severu države. Doslej so zahtevali dve življenji, poškodovanih je bilo približno 60 ljudi, med zajemanjem vode iz reke Duro pa je strmoglavilo gasilno letalo. Požari so na Portugalskem letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč, zaradi vročine je v zadnjem tednu tam umrlo že več kot 650 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!