Evroposlanci zahtevajo popoln embargo na uvoz ruskih energentov

Svet 07. Apr 202214:25 > 14:46 1 komentar
energenti, evropski parlament
Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so sprejeli resolucijo, s katero zahtevajo popoln embargo na uvoz ruske nafte, premoga, jedrskega goriva in plina. Resolucija opozarja tudi na vpletenost Belorusije in zahteva, naj se ukrepi proti Belorusiji ujemajo s tistimi proti Rusiji.

V resoluciji, ki so jo evropski poslanci danes sprejeli s 513 glasovi za, 22 proti in 19 vzdržanimi glasovi, so pozvali k uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji, vključno s takojšnjim popolnim embargom na ruski uvoz nafte, premoga, jedrskega goriva in plina. Resolucija tako omenja tudi popolno opustitev Severnega toka 1 in 2.

To bi moral spremljati načrt za zagotovitev zanesljivosti oskrbe z energijo v EU in strategija za odpravo sankcij, če bo Rusija sprejela ukrepe za ponovno vzpostavitev neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja in bo vse svoje sile umaknila z ukrajinskega ozemlja, še navaja sporočilo.

Kako so glasovali slovenski evroposlanci?

S seznama glasovanja izhaja, da je za embargo na uvoz ruskih energentov glasovalo šest od osmih slovenskih evroposlancev, nasprotoval mu ni noben izmed njih. Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba LMŠ), Franc Bogovič (SLS), Ljudmila Novak (NSi), Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS) so embargo podprli, manjkala pa sta Milan Brglez in Tanja Fajon (oba SD).

Poslanke in poslanci poudarjajo, da je prednostna naloga učinkovito izvajanje veljavnih sankcij. Voditelje EU so pozvali, naj Rusijo izključijo iz skupine G20 in drugih mednarodnih organizacij, kot so Svet ZN za človekove pravice, Interpol, UNESCO in druge, kar bi bil “pomemben znak, da se mednarodna skupnost ne bo vrnila k običajnim odnosom, kot da se ni nič zgodilo”.

Da bi povečali učinkovitost obstoječih sankcij, parlament poziva, naj se ruske banke izključi iz sistema SWIFT, da se vsem ruskim plovilom prepove vstop v teritorialne vode EU in pristajanje v pristaniščih EU ter da se prepove cestni tovorni promet v in iz Rusije in Belorusije. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta zahtevajo tudi zaseg vsega premoženja ruskih uradnikov in oligarhov, povezanih z režimom Vladimirja Putina, ter vsem, ki so v Belorusiji povezani z režimom Aleksandra Lukašenka, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Resolucija, ki opozarja na vpletenost Belorusije v vojno v Ukrajini, zahteva, naj se ukrepi proti Belorusiji ujemajo s tistimi proti Rusiji, da bi zapolnili morebitne vrzeli, ki Putinu omogočajo uporabo pomoči Lukašenka za izogibanje sankcijam.

Poslanke in poslanci so opozorili tudi na grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske sile v Ukrajini, zlasti v Buči. Poudarili so, da morajo storilci vojnih hudodelstev odgovarjati za svoja dejanja, in pozvali k ustanovitvi posebnega sodišča Združenih narodov za kazniva dejanja v Ukrajini. Ponovno so poudarili tudi, da je treba dobavo orožja Ukrajini nadaljevati in povečati, da se bo lahko učinkovito branila. Pozvali so tudi k vzpostavljanju in vzdrževanju koridorjev za evakuacijo civilistov in k okrepitvi mrež EU za humanitarno pomoč.

Dogajanje v Ukrajini spremljamo v živo. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje