Evropska država, ki bo državljanom izplačala 20.000 evrov nepovratnih sredstev

Svet 31. Dec 202305:55 9 komentarjev
Banka Slovenije spreminja pogoje za kredite
Foto: PROFIMEDIA

Številni občani te evropske države bodo prejeli subvencije v višini 20.000 evrov. Sredstva bodo nepovratna, edini pogoj za dodelitev sredstev pa je, da jih vložijo v spremembo ogrevalnega sistema. Program subvencioniranja se bo pričel v začetku novega leta, občani pa lahko zahteve za subvencijo oddajo do konca februarja.

Nemčija se je odločila, da bo svojim državljanom razdelila največje subvencije v zgodovini. Kmalu bodo lahko vsi, ki izpolnjujejo pogoje za menjavo ogrevalnega sistema, na banki dvignili 20.000 evrov, edini pogoj za prejem sredstev pa je, da jih nato namenijo za vgradnjo učinkovitejšega alternativnega ogrevalnega sistema v svojem gospodinjstvu.

Do tako izdatnih subvencij bo upravičenih veliko Nemcev, še posebej pa bodo primerne za gospodinjstva z nizkimi dohodki, piše Dnevnik.hr. Ministrstvo za gospodarstvo bo nepovratna sredstva v višini 20.000 evrov po informacijah nemških medijev začelo deliti s 1. januarjem prihodnje leto, občani pa lahko zahteve za subvencijo oddajo do konca februarja.

Osnovna podpora, ki znaša izdatnih 30 odstotkov vseh stroškov, bo na voljo vsem, ne glede na dohodek. Dodaten bonus v višini pet odstotkov pa bodo prejeli tisti, ki bodo izbrali učinkovite geotermalne toplotne črpalke ali druge okolju prijazne alternative. Dodatno prednost imajo gospodinjstva z nizkimi dohodki, s 30-odstotnim bonusom, ki lahko skupno podporo dvigne na 65 odstotkov, poroča Fenix ​​​​Magazine.

energetska revščina
Foto: PROFIMEDIA

Finančna nepovratna sredstva so spodbuda občanom, ki želijo zamenjati stare sisteme ogrevanja. Dodatnih 20 odstotkov podpore je na voljo do konca leta 2025, čemur sledi znižanje bonusa na 15 odstotkov do leta 2026 in končno na 10 odstotkov do leta 2027. Vlada je omejila 70 odstotkov stroškov, torej največ 21.000 evrov, ki jih uporabniki lahko prejmejo kot subvencijo.

Poleg tega so državljanom na voljo ugodna posojila do 120.000 evrov, nekatere zvezne države pa nudijo še dodatno finančno podporo. Ta subvencija ne pomaga le pri finančnem bremenu, ampak predstavlja tudi pomemben korak k okolju prijaznejši prihodnosti nemških domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje