Evropska komisija bo predstavila mnenje o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini

Svet 17. Jun 202208:00 > 09:31 2 komentarja
Zastava Evropske unije
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija bo danes predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Pričakovati je, da bo mnenje o podelitvi statusa Ukrajini pozitivno. Dokončno odločitev o tem morajo sprejeti voditelji članic EU.

Komisija bo po informacijah več virov priporočila, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v uniji, je poročal spletni portal Politico. Pri Moldaviji in Gruziji je medtem negotovost večja. Večje možnosti naj bi sicer imela Moldavija.

Dokončno odločitev o dodelitvi statusa morajo sprejeti voditelji 27 držav članic, ki naj bi o tem odločali že prihodnji četrtek in petek, ko se bodo sestali v Bruslju. A enotnega stališča med državami članicami še ni.

Najbolj zadržani sta po poročanju Politica Danska in Portugalska. Druge vlade medtem podpirajo podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, pri čemer se nekatere zavzemajo za določitev pogojev. Na strani, ki močno podpirajo podelitev tega statusa Ukrajini, so vzhodne članice.

Potem ko je bila še do nedavnega skeptična do tega, pa je zdaj med zagovorniki tudi Francija, ki trenutno predseduje Svetu EU. Tako je francoski predsednik Emmanuel Macron skupaj z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, italijanskim premierjem Mariom Draghijem in romunskim predsednikom Klausom Iohannisom v četrtek v Kijevu podprl Ukrajino v njeni želji, da pridobi status kandidatke za članstvo v EU.

Na četrtkovem srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je jasno podporo temu v imenu Slovenije izrekel tudi slovenski premier Robert Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje