Evropska komisija podaljšala omejitev uvoza ukrajinskega žita v pet članic EU

Svet 05. Jun 202321:46 3 komentarji
Ukrajinsko žito
REUTERS/Alexey Malgavko

Evropska komisija je podaljšala omejitev uvoza določenih vrst ukrajinskega žita na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. Skozi te države bo Bruselj je uvoz omejil potem ko je v teh državah prišlo do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Do sredine septembra bo tako mogoč zgolj tranzit čez te države.

Evropska komisija je danes podaljšala začasne ukrepe, s katerimi je omejila uvoz določenih vrst ukrajinskega žita na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo, ki se zaradi prevelikih količin žita iz Ukrajine soočajo s težavami. Do sredine septembra bo tako mogoč zgolj tranzit žita čez te države.

Komisija je danes do 15. septembra podaljšala ukrepe, ki jih je uvedla v začetku maja. Od tedaj je dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice unije ali tretje države.

Ukrepi potrebni zaradi logističnih ozkih grl

Podaljšanje je potrebno, ker logistična ozka grla v teh članicah ostajajo, poleg tega pa se pred sezono žetve soočajo s pomanjkanjem skladiščnih zmogljivosti, so pojasnili v Bruslju.

Postopna odprava omejitve uvoza bo omogočila izboljšanje delovanja solidarnostnih pasov, ki so namenjeni olajšanju trgovine med EU in Ukrajino, so dodali. Nad tem bo bdela skupna platforma, v kateri sodelujejo Evropska komisija, Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija, Romunija in Ukrajina. Prvo srečanje na tehnični ravni je potekalo v petek.

Na komisiji so poudarili še, da bodo v primeru, če bo ena ali več od teh petih članic ovirala tranzit žita, ponovno ocenili, ali obstajajo pogoji za izvajanje ukrepov.

V Bruslju so spomnili, da so jih sprejeli zaradi logističnih ozkih grl, ki so nastala v ukrajinskih sosedah, in ob pogoju, da bo peterica držav odpravila enostranske ukrepe glede žita iz Ukrajine. Madžarska tega še vedno ni storila.

Ker vse države še niso odpravile enostranskih ukrepov, v okviru katerih so omejile uvoz žita iz Ukrajine, komisija še vedno ni uradno predlagala dodatne finančne podpore za kmete v teh državah. Dodatna podpora v višini 100 milijonov evrov je bila sicer del širšega paketa ukrepov.

EU junija lani odpravila carine

Bruselj je uvoz omejil, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere.

Podlaga za današnje podaljšanje je sicer obnovitev uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito. Uredbo so z današnjim dnem podaljšali za eno leto. To po navedbah komisije kaže na neomajno podporo EU Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske agresije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje