Evropska komisija poslala uradni opomin Poljski

Svet 08. Jun 202316:52 0 komentarjev
Mateusz Morawiecki
Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: Carlos Osorio/REUTERS)

Zaradi spornega zakona o preiskovalni komisiji, ki bo preučevala primere morebitnega ruskega vpliva, je Evropska komisija poslala uradni opomin Poljski. Varšava bo na uradni opomin morala odgovoriti v roku 21 dni.

Evropska komisija je danes zaradi ustanovitve sporne preiskovalne komisije o ruskem vplivu Poljski poslala uradni opomin, s katerim zahteva nadaljnja pojasnila glede nove zakonodaje.

Poljska zakonodaja krši načela demokracije, zakonitosti, sorazmernosti kaznivih dejanj in kazni, pravne varnosti ter pravice do učinkovitega sodnega varstva in varstva podatkov, je danes sporočila Evropska komisija. Pojasnila je, da zakonodaja vsebuje široko in nejasno opredelitev ruskega vpliva. Zakonodaja pa bi lahko vplivala tudi na svobodo kandidiranja na jesenskih parlamentarnih volitvah na Poljskem.

Preiskovalna komisija bi sankcije lahko uvedla tudi za dejanja, ki v času, ko so bila storjena, po nacionalnem pravu niso bila opredeljena kot kaznivo dejanje. Odločitve preiskovalne komisije pa lahko pregledujejo le upravna sodišča, ki ne morejo preverjati zanesljivosti dejstev in dokazov, opozarja Evropska komisija.

Varšava ima za odgovor tri tedne časa

Poljska bo na uradni opomin morala odgovoriti v 21 dneh. Če tega ne bo storila, bo komisija lahko kot naslednji korak v postopku ugotavljanja kršitev poslala obrazloženo mnenje.

Zakon o ustanovitvi preiskovalne komisije o morebitnem ruskem vplivu na Poljskem, ki ga je konec maja podpisal poljski predsednik Andzej Duda, predvideva, da bo komisijo sestavljalo devet članov, ki jih bo izbral spodnji dom parlamenta. Preiskovalna komisija bo preučevala, ali so poljski javni uslužbenci med letoma 2007 in 2022 podlegli ruskemu vplivu in sprejeli odločitve, ki so škodovale varnosti države. Vsakomur, ki bo spoznan za krivega, bi lahko za deset let prepovedali opravljanje javnih funkcij, ki vključujejo dostop do javnih financ in tajnih podatkov.

Duda je sicer medtem predlagal spremembo zakona tako, da ta ne bi vključeval kazni, ampak bi komisija le izdala izjavo, da je posameznik podlegel ruskemu vplivu in ni mogoče zagotoviti, da bo ustrezno deloval v javnem interesu. Parlament je pozval, naj čim prej sprejme predlagane spremembe.

Kritiki medtem konservativni vladi pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) očitajo, da z zakonom, sprejetim nekaj mesecev pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami, želi predvsem diskreditirati vodjo opozicije in nekdanjega premierja Donalda Tuska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!