Evropska komisija predlaga zgornjo mejo cen plina

Svet 22. Nov 202217:58 2 komentarja
elektrik
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago za omejevanje cen plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF. Predlaga mehanizem, v skladu s katerim bi zgornjo mejo na TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.

Komisija predlaga, da bi uvedli zgornjo omejitev cen terminskih pogodb za mesec naprej na vozlišču TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko trgovalno platformo. Postavili bi jo pri 275 evrih na megavatno uro, je ob predstavitvi predloga pojasnila evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.

Mehanizem s to omejitvijo bi se sprožil ob izpolnitvi dveh pogojev, je dejala. Prvi pogoj je, da bi morala cena terminskih pogodb zemeljskega plina za mesec naprej na TTF dva tedna presegati 275 evrov na megavatno uro.

Drugi pogoj, ki je povezan s prvim in je dinamičen, pa bi bil izpolnjen, če bi razlika med ceno zemeljskega plina na TTF in referenčno ceno utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na globalnih trgih deset trgovalnih dni zapored znašala 58 evrov ali več, je še povedala komisarka.

“Drugi pogoj zagotavlja, da bo prišlo do posredovanja, ko cene plina na TTF nič več ne bodo odražale dogajanja na trgu,” je poudarila. “Ko bosta oba pogoja izpolnjena, bo mehanizem sprožen samodejno,” je še dodala komisarka Simson in pojasnila, da ne bodo potrebni dodatni postopki.

Evropska komisija bo lahko mehanizem kadarkoli ustavila

Sprožen bo z objavo Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) v uradnem listu EU. Ko pogoj o razliki med ceno na TTF in globalnimi cenami LNG ne bo več izpolnjen, pa bo mehanizem samodejno končan, prav tako z objavo v uradnem listu.

Evropska komisija bo lahko mehanizem ustavila tudi kadarkoli, če bo na primer ogrožena varnost dobav plina v EU ali pa bo izvajanje mehanizma privedlo do povečanja porabe plina.

“Ne gre za regulacijo, s katero bi določili cene na plinskem trgu na umetno nizki ravni, ampak za skrajni ukrep, da bi preprečili izjemno visoke cene plina, ki niso v skladu z dogajanjem na globalnih trgih,” je še poudarila. Komisija želi preprečiti predvsem izjemne skoke cen plina, do kakršnega je prišlo avgusta letos.

Pravno podlago za mehanizem, ki je opredeljen v uredbi, bodo v četrtek obravnavali ministri EU, pristojni za energetiko. Na dnevnem redu imajo tudi oktobrski predlog uredbe, ki vključuje začasni mehanizem za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne ter ukrepe na področjih skupnega naročanja plina in solidarnosti med članicami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje