Evropska komisija toži Madžarsko zaradi spornega zakona o LGBTQ

Svet 15. Jul 202213:07 > 14:59
Madžarska
Bernadett Szabo/REUTERS

Evropska komisija bo na Sodišču Evropske unije sprožila postopek proti Madžarski zaradi spornega zakona, ki diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti in spolne identitete. Komisija meni, da zakon krši pravila notranjega trga, temeljne pravice posameznikov (zlasti oseb LGBTIQ) in vrednote Evropske unije. Komisija bo postopek proti Madžarski sprožila tudi zaradi ukinitve frekvenc radijski postaji Klubradio.

Na Madžarskem je julija lani začel veljati zakon, ki prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti v šolah in oglaševanje na temo LGBTIQ. Nova zakonodaja je sprožila ogorčen odziv številnih evropskih držav, zakon je pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija.

Komisija je 15. julija lani zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ proti Madžarski sprožila pravni postopek. Kot pa je danes v sporočilu zapisala Komisija, se madžarski organi na pomisleke glede zakona niso zadostno odzvali, prav tako niso podali nobene zaveze za odpravo. Evropska komisija je zato danes sporočila, da bo proti Madžarski sprožila postopek na Sodišču Evropske unije. “V Evropi ni prostora za diskriminacijo ljudi, ki temelji na njihovi spolni usmerjenosti in spolni identiteti,” so ob tem zapisali v objavi na Twitterju.

Po mnenju Komisije zakonodaja krši pravila notranjega trga ter temeljne pravice posameznikov, zlasti oseb LGBTIQ, poleg tega pa je zaradi kršitve teh temeljnih pravic tudi v nasprotju z vrednotami EU. Madžarska zakonodaja otežuje dostop mladoletnih oseb do vsebin, ki spodbujajo ali prikazujejo “samoidentificiranje z drugačno identiteto od tiste, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost”, so zapisali v sporočilu.

Odločitev Komisije o tožbi bi lahko zaradi kršenja načel pravne države prinesla zamrznitev evropskih sredstev za Madžarsko. Evropska komisija je sicer že nekaj let na nasprotnih bregovih z madžarskimi oblastmi. Vlado premierja Viktorja Orbana so v Bruslju obtožili, da je zlorabila evropska sredstva, kršila zakone EU in človekove pravice.

Viktor Orban
PROFIMEDIA

Postopek tudi zaradi Klubradia

Evropska komisija je danes proti Madžarski začela tudi postopek v povezavi z zaprtjem neodvisnega Klubradia, in sicer zaradi neupoštevanja pravil EU o elektronskih komunikacijah.

Za začetek postopka pred sodiščem so se v Bruslju odločili, ker se Madžarska ni odzvala na pomisleke Komisije v zvezi z odločitvijo madžarskega sveta za medije, ki je iz zelo vprašljivih razlogov zavrnil zahtevek radijske postaje Klubradio za uporabo radiofrekvenčnega spektra.

Komisija meni, da Madžarska krši pravo EU, ker za obnovitev pravic radijske postaje Klubradio do uporabe radiofrekvenčnega spektra uporablja nesorazmerne in nepregledne pogoje. Poleg tega meni, da je Madžarska zadevna pravila iz Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah uporabljala nesorazmerno in diskriminatorno ter da odločitev ni sprejemala pravočasno.

Komisija je Madžarski decembra lani poslala obrazloženo mnenje, vendar naknadna izmenjava pisem z oblastmi v Budimpešti ni odpravila njenih pomislekov, zaradi česar je proti tej članici sedaj sprožila postopek pred sodiščem, so še pojasnili v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.