Evropska komisija Veliki Britaniji zagrozila s pravnimi postopki

Svet 13. Jun 202220:37 > 20:38 0 komentarjev
Brexit
PROFIMEDIA

Po tem, ko je britanska vlada predstavila predlog zakona, s katerim želi spremeniti dele severnoirskega protokola in s tem olajšati pretok blaga iz Velike Britanije na Severno Irsko, je Evropska komisija napovedala, da bo preučila možnost nadaljevanja pravnega postopka proti Veliki Britaniji, ki ga je začasno ustavila septembra lani.

Evropska komisija je v odzivu na predstavitev britanskega zakona, ki odpravlja dele severnoirskega protokola, napovedala, da bo preučila možnost nadaljevanja pravnega postopka proti Veliki Britaniji, ki ga je začasno ustavila septembra lani. Razmislila bo tudi o sprožitvi novih pravnih postopkov, je sporočil podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.

“Naš cilj bo vedno zagotoviti implementacijo severnoirskega protokola. Naš odziv na enostransko ravnanje Združenega kraljestva bo odražal ta cilj in bo sorazmeren,” je v večerni izjavi za medije povedal Šefčovič, ki je na strani EU pristojen za pogovore z Londonom o izvajanju sporazuma o britanskem izstopu iz unije. Del tega dogovora je tudi severnoirski protokol.

Najprej bo komisija preučila možnost nadaljevanja pravnega postopka, ki ga je proti Združenemu kraljestvu uvedla marca 2021. “Ta pravni postopek smo decembra 2021 v duhu konstruktivnega sodelovanja zaustavili, da bi našli prostor za skupne rešitve. Britansko enostransko ravnanje pa je v nasprotju s tem duhom,” je povedal podpredsednik komisije.

Evropska komisija je marca lani Londonu poslala uradni opomin zaradi kršenja temeljnih določil severnoirskega protokola, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. V opominu je zahtevala, da Združeno kraljestvo znova začne spoštovati protokol. Postopek, ki se lahko konča na Sodišču EU, so nato septembra zaustavili.

Poleg tega bo Bruselj zdaj po Šefčovičevih besedah razmislil o uvedbi novih pravnih postopkov, ki ščitijo enotni trg EU pred tveganji, ki jih kršitev protokola predstavlja za podjetja v EU ter varnost in zdravje njenih državljanov. Obenem bo v skladu z močno zavezanostjo Evropske unije podjetjem in ljudem na Severnem Irskem komisija podrobneje predstavila model za fleksibilno implementacijo protokola, ki bo temeljil na trajnih rešitvah v okviru tega dogovora, je povedal Šefčovič.

Spomnil je še, da je bila sklenitev izstopnega sporazuma predpogoj za pogajanja o sporazumu o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. Današnja odločitev Londona po njegovem mnenju spodkopava zaupanje, ki je potrebno za dvostransko sodelovanje v okviru tega sporazuma o odnosih po brexitu. “Združeno kraljestvo pozivamo, da sodeluje z nami pri iskanju skupnih rešitev. Komisija je pripravljena odigrati svojo vlogo, kot to počne že od začetka,” je še dejal Šefčovič.

Ob tem je zavrnil možnost ponovnih pogajanj o severnoirskem protokolu. “Vsakršna ponovna pogajanja bi prinesla dodatno pravno negotovost severnoirskim prebivalcem in podjetjem. Zato se EU ne bo znova pogajala o protokolu,” je povedal.

Britanska vlada je drevi predstavila predlog zakona, s katerim želi spremeniti dele severnoirskega protokola in s tem olajšati pretok blaga iz Velike Britanije na Severno Irsko. V skladu s predlogom bi spore reševala “neodvisna arbitraža”, in ne Sodišče Evropske unije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!