Madžarski korak v pravo smer, a Komisija vztraja pri predlogu zamrznitve denarja

Svet 30. Nov 202212:58 > 18:34 2 komentarja
Bernadett Szabo/REUTERS

Čeprav "Madžarska dela korak v pravo smer", se je Evropska komisija odločila, da bo zaradi neustreznega izpolnjevanja 17 zavez vztrajala pri predlogu zamrznitve izplačila kohezijskih sredstev. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo denarja pogojeno s 27 ukrepi. Madžarski minister za regionalni razvoj Tibor Navracsics je danes sporočil, da bo Budimpešta sprejela potrebne ukrepe, da bi prejela denar.

Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato Komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta denar zamrzne.

Evropska komisija je sredi septembra Svetu EU predlagala zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike. Gre za okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev. Obenem je predlagala blokado izplačila evropskih sredstev javnim skladom.

Madžarski je dala do 19. novembra čas, da izpolni 17 zavez, h katerim se je zavezala v zameno za izplačilo denarja.

“Ocenjevali smo, ali je naredila dovolj, da bi spremenili ali celo umaknili predlog iz 18. septembra. Če odgovorim na kratko, ni. Madžarska ni sprejela ukrepov, na podlagi katerih bi lahko rekli, da tveganj ni več. Zato ohranjamo naš predlog,” je danes povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Pomanjkljivosti in tveganja po njegovih besedah med drugim ostajajo pri novoustanovljenem uradu za integriteto in možnosti ponovne obravnave primerov, ki jih je tožilstvo opustilo. Po navedbah virov pri Komisiji morajo popraviti določila v sprejeti zakonodaji.

Johannes Hahn
Yves Herman (Yves Herman/REUTERS)

“Treba je povedati, da je Madžarska naredila korak v pravo smer, saj je v tem kratkem obdobju naslovila večino ukrepov,” je povedal Hahn. Napovedal je, da bo Komisija še naprej v sodelovanju z madžarskimi oblastmi skušala pomagati pri odpravi pomanjkljivosti.

Bruselj je danes obenem podal pozitivno oceno madžarskega načrta za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Sredstva ne bodo izplačana, dokler Budimpešta ne bo izpolnila 27 t. i. supermejnikov, v katere so vključili tudi 17 zgoraj omenjenih ukrepov v okviru mehanizma pogojevanja, je danes pojasnil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Gre za ukrepe na področjih boja proti korupciji in večje transparentnosti javnega naročanja.

Med 27 supermejniki so poleg tega ukrepi na področju nadzora izvajanja načrta za okrevanje in ukrepi za okrepitev neodvisnosti pravosodja.

Na področju pravosodja so določili štiri ukrepe, je povedal pristojni evropski komisar Didier Reynders. Med temi sta povečanje pristojnosti neodvisnega sodnega sveta in reforma vrhovnega sodišča, da bi omejili vpliv politike. Vrhovnemu sodišču je treba obenem odvzeti pristojnost preučitve vprašanj, ki jih želi sodnik posredovati Sodišču EU. Med ukrepi je še odprava pristojnosti ustavnega sodišča, da odredi ponovno obravnavo dokončnih odločitev.

Evropski komisar Didier Reynders
Olivier Hoslet/REUTERS

Časovnica v načrtu določa, da bi bila večina od 27 supermejnikov – v celotnem načrtu je skupaj 270 mejnikov in ciljev – izpolnjena do konca tega leta, nekateri pa v prvem četrtletju prihodnjega leta, pojasnjujejo uradniki Evropske komisije.

Za prvo izplačilo iz sklada za okrevanje, ki znaša približno 800 milijonov evrov, bo morala Madžarska izpolniti 27 supermejnikov ter več drugih mejnikov in ciljev, ki so določeni za prvo izplačilo, so povedali. Dodali so, da bo mogoče ustaviti nadaljnja izplačila in tudi odvzeti že izplačana, če bo kasneje prišlo do nazadovanja pri supermejnikih.

Madžarska torej prav tako ne bo smela nazadovati pri 17 ukrepih v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava.

Končno odločitev glede zamrznitve kohezijskih sredstev morajo do 19. decembra s kvalificirano večino sprejeti finančni ministri članic. To pomeni, da jo mora podpreti najmanj 15 od 27 članic EU, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije. Finančni ministri bodo odločali tudi o načrtu za okrevanje, a je po navedbah virov pri EU malo verjetno, da bodo o teh dveh zadevah odločali že prihodnji torek.

Madžarska bi sicer lahko po poročanju tujih medijev blokirala sprejetje 18 milijard evrov vrednega načrta za makrofinančno pomoč Ukrajini, če ji EU ne bo izplačala sredstev. Komisar Hahn je glede tega danes izrazil prepričanje, da bodo na koncu našli rešitev, ima pa Komisija tudi načrt B.

Madžarska si bo prizadevala za sprostitev evropskega denarja

Madžarska vlada si bo kljub priporočilu Evropske komisije o zamrznitvi evropskih sredstev zaradi pomislekov glede vladavine prava v tej članici prizadevala, da bo v prihodnjem letu prejela vsa sredstva. Kot je danes dejal madžarski minister za regionalni razvoj Tibor Navracsics, bo Budimpešta sprejela potrebne ukrepe, da bi prejela denar.

Tibor Navracsics
PROFIMEDIA

Madžarska bo skušala “prepričati” Evropsko komisijo o svojih prizadevanjih v boju proti korupciji in bo sprejela dodatne ukrepe, da bi prihodnje leto pridobila sredstva, ki jih je zamrznil Bruselj, je na novinarski konferenci v Budimpešti dejal Navracsics. “Verjamemo, da bomo izpolnili preostale zahteve in da bomo leta 2023 lahko prepričali Komisijo (…), da nadaljnja začasna ustavitev sredstev ne bo potrebna in da bomo lahko leta 2023 dostopali do sto odstotkov sredstev,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejal minister.

Ob tem je izrazil upanje, da bo Madžarska “preostale zaveze izpolnila tako natančno in temeljito, kot je to počela doslej”.

Navracsics je zatrdil, da “z Evropsko komisijo ni spora, da se premikamo v pravo smer”. “Če primerjamo situacijo s sprintom na 100 metrov, so Madžari zdaj na 90 metrih, če se tekma res konča pri 100 metrih,” je dodal po poročanju AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje