EU pripravlja načrt, da ne bo več tako zelo odvisna od ruskega plina

Svet 24. Jun 202219:27 > 19:33 7 komentarjev
Ursula von der Leyen
REUTERS

Evropska komisija bo julija pripravila predlog skupnega evropskega načrta za zmanjšanje povpraševanja po plinu, s čimer se želi EU pripraviti na morebitne nadaljnje motnje v dobavah plina iz Rusije, je po koncu vrha EU povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica komisije je poudarila, da ima vojna v Ukrajini velik vpliv tako na gospodarsko rast kot inflacijo v EU. Ob zmanjšanju oziroma ustavitvi dobav ruskega plina, s čimer se sooča 12 članic EU, ter naraščajočih cenah energije, hrane in drugih dobrin so z voditelji EU razpravljali o tem, kako omiliti gospodarske in socialne posledice.

“To se začne z ustrezno pripravljenostjo na morebitne nadaljnje motnje v dobavah ruskega plina v Evropo,” je povedala. Komisija je pregledala nacionalne načrte, da bi zagotovila, da so države ustrezno pripravljene.

Treba bo zmanjšati povpraševanje

Skupaj z industrijo in tudi državami članicami pa delajo tudi na skupnem evropskem načrtu za zmanjšanje povpraševanja po plinu. “Iz pandemije covida-19 smo se namreč naučili, da ko sodelujemo in se borimo proti fragmentaciji, smo močni in imamo ogromen vpliv,” je povedala na novinarski konferenci po koncu vrha.

Ta načrt bo voditeljem posredovala julija, obravnavali pa ga bodo na rednem vrhu EU oktobra.

Po njenem mnenju ne bo šlo za vrnitev nazaj k poceni fosilnim gorivom. Zato je treba poleg začasnih in usmerjenih ukrepov za ranljive družine in podjetja pomagati tudi gospodarstvu in družbi, da se prilagodita novi realnosti.

Glavni vzrok za težave je odvisnost od fosilnih goriv. Zmanjšanje te odvisnosti pa je bistvo načrta REPowerEU. Namen je diverzificirati dobave energije, povečati energijsko učinkovitost in okrepiti uporabo obnovljivih virov energije.

Pri diverzifikaciji že opazen napredek

Pri diverzifikaciji dobav virov energije je že viden napredek, je poudarila predsednica komisije. Dobava ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina se je v letošnjem letu v primerjavi z lanskim povečala za 57 odstotkov. Dobava plina z Norveške po plinovodu se je povečala za 15 odstotkov, iz Azerbajdžana pa za 90 odstotkov.

Glede energijske učinkovitosti oziroma varčevanja z energijo pa je povedala, da bi, če bi temperaturo v stanovanjih pozimi znižali za dve stopinji, poleti pa za toliko zvišali, privarčevali toliko plina, kot ga priteče po plinovodu Severni tok 1.

Voditelji EU so sicer v sklepih vrha komisijo pozvali, naj spričo tega, da Rusija plin uporablja kot orožje, nadaljuje svoje napore za zagotavljanje energije po dostopnih cenah.

Obenem so ponovili poziv iz prejšnjih srečanj, naj Evropska komisija skupaj z mednarodnimi partnerji preuči možnosti omejitve naraščajočih cen energije, vključno z začasno uvedbo cenovne kapice.

Predsednica Ursula von der Leyen je glede tega pojasnila, da preučujejo različne modele. Ne preučujejo samo, kako omejiti cene elektrike oziroma energije, ampak tudi, ali trenutna zasnova trga, v okviru katere cena plina določa končno ceno elektrike, še vedno služi svojemu namenu. Preučujejo možnost, da bi ceno elektrike ločili od cene plina, je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje