Evropska komisija želi pospešeno širiti omrežja 5G

Digitalno 23. Feb 202318:18 1 komentar
5G
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes predstavila predlog uredbe o gigabitni telekomunikacijski infrastrukturi, katere namen je med drugim zmanjšati administrativno breme za telekomunikacijske operaterje in izboljšati načrtovanje gradbenih del, povezanih z zagotavljanjem omrežij. Komisija želi pospešiti tudi širjenje omrežja 5G.

Bruselj je predstavil predlog akta o gigabitni infrastrukturi, s katerim želijo pospešiti in poceniti zagotavljanje visoko zmogljivih omrežij. Med drugim predvideva hitrejše postopke izdajanja dovoljenj za gradnjo omrežij in omejitev stroškov. Te postopke bi glede na predlog tudi digitalizirali.

Preberite še: 5G v vsako slovensko vas – ali strah pred tehnologijo pojenja?

Predlog ob tem vključuje ukrepe za izboljšanje informacij o gradbenih delih, povezanih z zagotavljanjem omrežij. Vsak operater bi moral informacijo, da namerava začeti gradbena dela, posredovati v centraliziran elektronski sistem, so pojasnili uradniki komisije. Drugi operaterji bi se lahko pridružili temu, tako da bi skupaj samo enkrat prekopali cesto.

Koordinacija javnih del je med drugim predvidena na področju vzpostavljanja optičnih omrežij. Spodbujanje širjenja tovrstnih omrežij pa je sicer tudi eden od ciljev predlagane zakonodaje. Predvideva, da bi morale biti nove in prenovljene stavbe že opremljene z optičnim omrežjem, pri čemer bi po navedbah virov pri EU po uveljavitvi zakonodaje veljalo enoletno prehodno obdobje. Zakonodaja bi olajšala tudi dostop do fizične infrastrukture.

Z dostopom do javne fizične infrastrukture, ki bi ga omogočala nova zakonodaja, želi komisija omogočiti hitrejše širjenje omrežja 5G.

Nova uredba, ki jo bosta zdaj obravnavala Svet EU in Evropski parlament, bo zamenjala direktivo o znižanju stroškov širokopasovnih povezav iz leta 2014. Uredba bo za razliko od direktive zagotovila večjo poenotenje pravil med državami članicami EU, menijo v Bruslju.

Del paketa za izboljšanje povezljivosti, ki ga je danes predstavila Evropska komisija, je še osnutek priporočila, namenjenega spodbujanju investicij v optična omrežja, večji fleksibilnosti oblikovanja cen ter določitvi smernic za prehod z bakrenih na optična omrežja.

O osnutku priporočila se bo zdaj komisija posvetovala z Organom evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije, sprejetje pa je predvideno v drugem četrtletju leta.

Bruselj je poleg tega danes sprožil javno posvetovanje o prihodnosti sektorja elektronskih komunikacij in ustrezne infrastrukture. Med temami posvetovanja, ki bo trajalo do 19. maja, sta zagotavljanje pravičnega prispevka deležnikov pri investicijah v infrastrukturo za povezljivost in dostopnost omrežij za potrošnike.

Preberite še: Spremembe v Telekomovi shemi: Pop TV znova pred Novo 24 TV

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem poudaril, da bo še naprej zagotovljena nevtralnost interneta. “To je ključno načelo evropske zakonodaje na področju povezljivosti,” je povedal ob naznanitvi posvetovanja in izpostavil pomen zagotavljanja konkurenčnosti.

Glede pravičnega prispevka telekomunikacijskih podjetij in drugih družb v digitalnem sektorju pa je zatrdil, da pri tem ne bo šlo za digitalni davek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje