Spremembe v Telekomovi shemi: Pop TV znova pred Novo 24 TV

Digitalno 17. Feb 202311:29 4 komentarji
Mikrofoni mediji
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Telekom Slovenije je spremenil vrstni red televizijskih programov. Na vrh sheme se znova vračata Pop TV in Kanal A, medtem ko so programi Planet TV in Nova 24 TV odslej nekaj mest nižje. Tokratna rošada sledi spremembi sheme iz maja 2021, ko so v času Janševe vlade na Telekomu oba programa Nove 24 TV uvrstili pred priljubljena programa medijske hiše Pro Plus. Pri tokratni spremembi naj bi pri operaterju upoštevali priljubljenost programov.

Pri operaterju Telekom Slovenije so v torek spremenili programsko shemo v televizijskih paketih. Najbolj opazni spremembi sta vrnitev programov Pop TV in Kanal A na vrh sheme in premik dveh programov Nove 24 TV na nižja mesta. Pop TV je v vseh Telekomovih paketih od torka na 3. mestu, mesto za njim pa je Kanal A. Sledita Planet TV in Planet 2, Nova 24 TV pa je od torka na 8. mestu. Njen drugi kanal so z 8. uvrstili na 699. mesto, kjer so tudi ostali regionalni informativni programi.

Telekom je uporabnike o spremembi obvestil v ponedeljek, pri določanju novega vrstnega reda pa so upoštevali priljubljenost programov. “Programe, ki so namenjeni specifičnim ciljnim skupinam oziroma predvajajo tematsko vsebino, bomo ustrezno razvrstili v tematske sklope,” so pojasnili v obvestilu in dodali, da se shema uporabnikom, ki so si jo prilagodili svojemu okusu, ne bo spremenila.

Sprememba v vrstnem redu prihaja po tem, ko je Telekom Slovenije maja 2021 programa televizijske hiše Pro Plus s 4. in 8. mesta spustil na 11. in 12. mesto in visoko uvrstil programe Planet TV, Planet 2 in Planet Plus. Pred enega od bolj priljubljenih programov pri nas pa so uvrstili tudi programa Nova 24 TV in Nova 24 TV 2, ki sta s 17. in 18. mesta skočila deset mest višje. Poteza, ki se je zgodila v času vlade Janeza Janše, je naletela na val kritik. Mnogi so v tem videli poskus utišanja do tedanje vlade kritičnih medijev in privilegiranje televizije, ki je povezana s člani Janševe stranke SDS. Da gre za “šikaniranje konkurenčnih, kritičnih medijev”, je takrat za N1 opozoril tudi profesor s katedre za novinarstvo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević. V letu 2021 so krožile tudi neuradne informacije, da naj bi Telekom iz svoje sheme odstranil vse programe Pro Plusa, kar pa se ni zgodilo.

Na vprašanja, ali je bila menjava vrstnega reda leta 2021 politično motivirana, so nam s Telekoma Slovenije pred enim mesecem odgovorili, da je bila menjava programskega vrstnega reda posledica združevanja programov v standardni in visoki ločljivosti na enem programskem mestu. “Določen program je bil po združitvi naročnikom na volji na istem programskem mestu, sistem pa je glede na kakovost internetne povezave samodejno prilagajal ločljivost,” so pojasnili v odgovoru.

Kot so še dodali, so pred časom omogočili tudi glasovno iskanje programov, gledalci pa si že dalj časa lahko sami uredijo vrstni red. “To pomeni, da sama številka programskega mesta že nekaj časa ni več ključna,” so zatrdili v odgovoru. Opozorili so še, da gre pri razvrstitvi TV-programov za kombinacijo zakonskih zahtev, ki določajo mesta programov nacionalne televizije, poslovnih dogovorov in smiselnosti združevanja programov istega izdajatelja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje