Evropska kriminalna združba z davčno goljufijo pridobila 25 milijonov evrov

Svet 22. Feb 202317:36 0 komentarjev
Osrednji urad EPPO v Luksemburgu
Osrednji urad EPPO v Luksemburgu (Vir: europa.eu)

Evropsko javno tožilstvo je aretiralo 17 oseb iz osmih držav EU v zvezi z davčno goljufijo v vrednosti 25 milijonov evrov. Kriminalna združba s sedežem v Španiji naj bi prek navideznih podjetij v različnih državah prodajala mobilne telefone, tablične računalnike ter drugo elektronsko opremo in se z lažnimi računi izogibala plačilu davka na dodano vrednost (DDV).

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je danes razkrilo, da so organi pregona v obsežni operaciji proti kriminalni združbi s sedežem v Španiji, ki naj bi s prodajo elektronske opreme izvedla davčno goljufijo v vrednosti 25 milijonov evrov, aretirali 17 oseb iz osmih držav EU. Operacijo je vodil urad EPPO v Madridu, so sporočili z EPPO.

Med operacijo z imenom Marengo Rosso so opravili 39 preiskav na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem, Portugalskem, v Italiji, Luksemburgu in Španiji ter aretirali 17 ljudi, so sporočili z EPPO.

Združba naj bi prek navideznih podjetij v različnih državah prodajala mobilne telefone, tablične računalnike ter drugo elektronsko opremo in se z lažnimi računi izogibala plačilu davka na dodano vrednost (DDV). S pomočjo navideznih podjetij naj bi nato od nacionalnih davčnih organov zahtevala vračilo DDV in tako kovala velike dobičke. Nazadnje naj bi blago po zelo nizkih cenah prodajala v spletnih trgovinah.

EPPO je zbral dokaze, da so storilci nato dobiček “oprali” in ga ponovno vložili v dragocene nepremičnine v različnih državah, med drugim na Češkem, Portugalskem in v Italiji.

EPPO je ocenil, da so dejavnosti združbe od leta 2020 povzročile več kot 25 milijonov evrov izgube za proračun EU in nacionalne proračune držav članic. Dejanski obseg škode je verjetno še večji, saj preiskava še ni končana, je opozorilo tožilstvo.

Eden glavnih osumljencev, ki so ga aretirali v Milanu, velja tudi za glavnega osumljenca v ločeni preiskavi z imenom VAT Games v Italiji, v okviru katere je EPPO izvedel šest aretacij in zasegel 40 milijonov evrov.

Čezmejne transakcije med državami članicami EU so sicer na splošno oproščene plačila DDV, kar kriminalci pogosto izkoriščajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!