Evropska poslanca, povezana s korupcijsko afero, ostala brez imunitete

Svet 02. Feb 202312:45 0 komentarjev
Evroposlanec Marc Tarabella ostal brez imunitete
Yves Herman/REUTERS

Evropska poslanca Marc Tarabella in Andrea Cozzolino, ki sta vpletena v korupcijski škandal, sta ostala brez imunitete.

Evropski parlament je danes potrdil odvzem imunitete dvema evroposlancema, Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozollinu, ki sta bila tarča belgijske preiskave domnevnega podkupovanja Katarja in Maroka.

Oba evroposlanca sta medtem že bila ob članstvo v skupini socialistov (S&D); Tarabelli so članstvo ukinili, medtem ko je Cozzolino skupino zapustil na lastno željo.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta in grška poslanka Eva Kaili, parlamentarni pomočnik Francesco Giorgi, sicer partner Kaili, in vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca.

Osumljeni so članstva v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Od Katarja naj bi prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v Evropskem parlamentu v korist emirata, zlasti glede pravic delavcev.

V povezavi s preiskavo so decembra, ko je afera izbruhnila, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji, pri čemer so zasegli 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!