Evropska unija kupila prek 10.000 ciklov zdravljenja opičjih koz

Svet 26. Sep 202217:18 0 komentarjev
opičje koze
PROFIMEDIA

Evropska komisija je zagotovila več kot 10.000 ciklov zdravljenja opičjih koz z zdravilom tekovirimat. To javno naročilo financira Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA), prek mehanizma rescEU pa bo usmerjeno v države članice, ki ga potrebujejo za zdravljenje pacientov, so sporočili v Bruslju.

“Danes smo z organom za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere zagotovili več kot 10.000 ciklov zdravljenja za pomoč tistim, ki so jih prizadele opičje koze. Poleg več kot 330.000 odmerkov cepiv, ki jih je EU že kupila, bomo s tem zdravilom državam članicam pomagali zadovoljiti takojšnje potrebe in tako zagotoviti oskrbo več bolnikom v Evropi,” je dejala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

Število primerov opičjih koz sicer upada, kar je po njenih besedah spodbudno, vendar to ne pomeni, da je grožnja minila ali da smo lahko manj oprezni. “Pripravljenost je temelj naše evropske zdravstvene unije,” je zatrdila komisarka.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem pojasnil, da bo zdravilo farmacevtskega podjetja Meridian/SIGA državam članicam na voljo glede na njihove nujne potrebe. Do njega bodo sicer lahko dostopale vse države, ki sodelujejo v evropskem mehanizmu civilne zaščite, torej tudi določene nečlanice unije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!