Evropska unija naj bi sankcionirala tudi Putinovo zaupnico

Svet 06. Maj 202210:27 1 komentar
Alina Kabajeva
PROFIMEDIA

Alina Kabajeva, domnevna življenjska sopotnica ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj bi bila vključena na seznam sankcioniranih posameznikov v okviru šestega svežnja sankcij, ki ga je v sredo v odziv na nadaljevanje ruske agresije proti Ukrajini predlagala Evropska komisija.

Evropska unija naj bi na seznam novih sankcij proti Rusiji uvrstila tudi nekdanjo rusko telovadko in olimpijsko prvakinjo Alino Kabajevo, domnevno partnerko ruskega predsednika Vladimirja Putina, in sicer zaradi njene vloge v propagandi Kremlja in tesnih vezi s Putinom. Da je Kabajeva uvrščena na seznam sankcioniranih posameznikov, je poročala AFP, ki je dobila vpogled v dokument.

38-letna Alina Kabajeva naj bi bila Putinova zasebna partnerka in menda tudi mati treh Putinovih otrok. Ker naj bi bila Putinu izjemno blizu, se je, kot smo že pisali, v krogih ameriških uradnikov šušljalo, da bi utegnilo sankcioniranje Kabajeve razjeziti ruskega predsednika do mere, da bi se že tako skrajno napeti odnosi med Washingtonom in Moskvo še bolj zaostrili. Da je bilo ime Aline Kabajeve zadnji trenutek izbrisano s seznama sankcioniranih oseb s strani ZDA, je pred slabima dvema tednoma prvi poročal ameriški časopis Wall Street Journal (WSJ). Bela hiša se na medijsko poročanje ni neposredno odzvala, je pa sporočila, da “nihče ni varen pred sankcijami”.

O predlogu novih sankcij proti Rusiji naj bi danes v Bruslju razpravljali stalni predstavniki članic EU. Če bodo sprejete, bi to za Kabajevo pomenilo prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Predlog sankcij Kabajevo označuje kot predsednico upravnega odbora holdinga National Media Group, ki ima pomembne deleže v skoraj vseh večjih ruskih državnih medijih.

Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Predlog šestega svežnja sankcij, ki ga je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, med drugim vključuje postopno prepoved uvoza ruske nafte do konca leta, izključitev treh ruskih bank, med njimi tudi največje banke Sberbank, iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift in prepoved oddajanja treh ruskih državnih televizij v EU. Med ostalimi posamezniki, proti katerim EU širi seznam sankcij, naj bi bili tudi vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, več visokih vojaških uradnikov, ki naj bi zagrešili vojne zločine v ukrajinskem kraju Buča, ter družinski člani tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

Predlog komisije mora sedaj potrditi vseh 27 držav članic soglasno. Več držav je sicer izrazilo nestrinjanje s predlogom glede embarga na uvoz ruske nafte, madžarski premier Viktor Orbán pa je v današnjem intervjuju za madžarski radio povedal, da v Budimpešti predloga šestega paketa sankcij v trenutni obliki ne morejo podpreti.

premljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje