Evropska unija noče srbskih jajc

Svet 03. Apr 202310:37 8 komentarjev
Kokoš nesnica
PROFIMEDIA

Izvoz jajc iz Srbije je v države članice Evropske unije prepovedan, prav tako ni dovoljen njihov prevoz čez ozemlje EU. Srbija na državni ravni namreč ne izpolnjuje evropskih standardov vzreje kokoši nesnic, a mnogi srbski rejci opozarjajo, da prepoved velja tudi za tiste, ki izpolnjujejo vse pogoje.

Izvoz srbskih jajc v države članice Evropske unije (EU) je prepovedan, ker se srbski pravilnik o gojenju kokoši ne sklada z evropskimi standardi. Poleg izvoza ni dovoljen niti prevoz srbskih jajc čez ozemlje EU, poroča srbski N1.

Po standardih EU morajo imeti kokoši v kokošnjaku 750 kvadratnih centimetrov prostora. Ker je srbski standard nižji, in sicer 550 kvadratnih centimetrov, je izvoz jajc iz Srbije v EU prepovedan. Poleg dovoljšnega prostora predpisi EU zahtevajo še rešetke za počitek kokoši, zatemnjen prostor s plastičnim zastorom, podlogo za lego jajc in primerno prezračevanje.

“Na svoji farmi izpolnjujemo te standarde že od začetka in nismo edini v Srbiji, ki se držimo teh predpisov. Proizvajalci so dobili rok za implementacijo minimalnih standardov EU do konca letošnjega leta,” je za srbski N1 dejal izvršni direktor podjetja “Rebra komerc” Rade Šćepanović. Dodal je, da imajo nekatera srbska podjetja zelo sodobne farme, na katerih gojijo kokoši nesnice.

Šćepanović je dejal še, da je Srbija kot država glede kokoši nesnic izpolnila več zahtev, med drugim uredbo o salmoneli, zahtevo o pravilnem označevanju jajc, evropskih težnostnih razredih in registraciji pakirnih centrov.

Po njegovih besedah že poteka nadzor, ki bo pokazal, kako to deluje na farmah. Šćepanović upa, da bo do konca leta 2023 določeno število lokalnih proizvajalcev vendarle dobilo dovoljenje za izvoz jajc na trg Evropske unije.

Srbsko ministrstvo za kmetijstvo nima natančne informacije, kdaj bo težava rešena na državni ravni, saj bi morali proizvajalci jajc za to menjati celotno opremo za vzrejo kokoši.

Srbska jajca med najcenejšimi v Evropi

Srbija ima za svoj trg jajc sicer dovolj in za veliko noč ne pričakuje podražitve. Iz Srbije se izvozi približno pet odstotkov celotne proizvodnje.

Odkupna cena jajc je v Srbiji 12 centov in pol, v okoliških državah pa 16, 17 ali 18 centov. Po Sursovih podatkih je bila leta 2022 odkupna cena jajc v Sloveniji 14 centov na kos. Upoštevajoč več kot 20-odstotno podražitev slovenskih jajc od lani ta sedaj znaša približno 17 centov na kos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje