Afera s podkupljenimi vizumi na Poljskem: EU zahteva pojasnila

Svet 20. Sep 202315:38 1 komentar
Korupcijski škandal na Poljskem
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je pozvala poljsko vlado, naj pojasni hude očitke glede afere z izdajo vizumov v zameno za podkupnino. Evropska komisija je očitke označila za zelo skrb vzbujajoče. Poljski notranji minister Mariusz Kaminski je medtem zavrnil vse obtožbe glede obsežnosti afere.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je poslala Varšavi pismo, v katerem zahteva pojasnila glede afere. Poljska ima čas do 3. oktobra, da odgovori komisarki, so pojasnili v Bruslju. Medtem so skrb glede afere izrazili tudi v Berlinu. Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je v telefonskem pogovoru s poljskim kolegom Mariuszem Kaminskim v torek zahtevala jasna pojasnila glede resnih obtožb.

Kaminski pa je v odzivu zavrnil vse obtožbe glede obsežnosti afere. Kritičen je bil predvsem do nemških medijev, češ da so nasedli poljski opoziciji, je dejal za poljski radio Zet. Dodal je, da je tudi nemški ministrici pojasnil, da gre v resnici za manjši obseg spornih vizumov.

Prejšnji teden je na Poljskem izbruhnila afera, da so predstavniki konzularnih služb preko posrednikov z zameno za podkupnine izdajali delovne vizume za državljane afriških in azijskih držav. V okviru preiskave so pridržali sedem ljudi, trije so še v pridržanju. Po poročanju poljskih medijev je bilo v sistem izdajanja vizumov vpleteno tudi zunanje ministrstvo, kjer so odpustili namestnika zunanjega ministra Piotra Wawrzyka. Medtem ko vlada trdi, da je šlo za nekaj sto vizumov, so mediji in opozicija poročali o 250.000 izdanih delovnih vizumih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje