Za podkupnino izdajali vizume za schengen: To je največji škandal 21. stoletja

Svet 18. Sep 202316:32 2 komentarja
Korupcijski škandal na Poljskem
Foto: PROFIMEDIA

Na Poljskem odmeva afera izdajanja delovnih vizumov, v katero naj bi bili vpleteni uslužbenci zunanjega ministrstva. V skoraj treh letih naj bi v zameno za podkupnino izdali več deset tisoč vizumov, državno tožilstvo zaradi suma korupcije preiskuje sedem ljudi. "To je največji škandal na Poljskem v 21. stoletju," meni vodja opozicijske Državljanske platforme Donald Tusk.

Na Poljskem razburja korupcijska afera izdajanja delovnih vizumov. V skoraj treh letih naj bi izdali več deset tisoč vizumov v zameno za plačilo. Državno tožilstvo zaradi suma korupcije preiskuje sedem oseb. Vpleteno naj bi bilo tudi zunanje ministrstvo, kjer je danes minister Zbigniew Rau zavrnil možnost odstopa.

Poljsko državno tožilstvo je uvedlo preiskavo proti sedmim osebam, ki jih sumijo, da so v zameno za plačilo izdajale delovne vizume. Pri tem so tri tudi pridržali, je prejšnji teden sporočil namestnik vodje oddelka za organiziran kriminal in korupcijo Daniel Lerman. Preiskujejo napake pri podelitvi več sto vizumov v več arabskih držav ter Indijo, Filipine, Singapur, Hongkong in Tajvan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa poljski mediji in opozicija trdijo, da gre za večjo razsežnost afere. “To je največji škandal na Poljskem v 21. stoletju,” je dejal vodja opozicijske Državljanske platforme Donald Tusk in dodal, da naj bi v 30 mesecih v afriške in azijske države podelili 250.000 vizumov. Ob tem ni pojasnil, kje je dobil te podatke. Še dva poslanca Tuskove stranke, ki sta imela vpogled v podatke zunanjega ministrstva, pa sta govorila o 350.000 vizumih.

Konec avgusta so sicer odpustili namestnika zunanjega ministra Piotra Wawrzyka, ki je bil pristojen za konzularne zadeve. Obenem je bil takrat pod drobnogledom protikorupcijskega urada njegov oddelek.

Po poročanju poljskih medijev naj bi bil Wawrzyk vodja sistema, pri katerem so posrednikom plačevali visoke zneske v zameno za poljske vizume. Pogosto so tako migranti iz Azije in Afrike na podlagi poljskega vizuma odpotovali v druge države schengenskega prostora. Za prejem vizuma naj bi posrednikom plačevali tudi do 40.000 dolarjev, kar je približno 37.500 evrov.

Wawzyka so sicer po poskusu samomora sprejeli na zdravljenje v bolnišnico, je v petek sporočil pravosodni minister Zbigniew Ziobro.

Poljski zunanji minister je danes zavrnil možnost odstopa. “Ne čutim se sokrivega, ne mislim na to, da bi odstopil in vizumska afera ne obstaja,” je danes dejal za poljsko tiskovno agencijo PAP. Po njegovih navedbah je spornih okoli 200 delovnih vizumov.

Pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 15. oktobra, utegne afera škodovati vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS). Vlada, ki velja za glasno nasprotnico migrantov, se upira kompromisu EU glede obvezne kvote sprejetja migrantov in namerava o tem vprašati tudi državljane na referendumu, ki bo potekal hkrati z volitvami. Izid referenduma sicer ne bo vplival na odločitev glede kompromisa na ravni EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje