Evropske banke obsežno financirajo povečevanje proizvodnje nafte in plina

Svet 19. Feb 202208:25 1 komentar
toplogredni plini
Foto: Peter Andrews/REUTERS

Evropske banke, ki so se zavezale k zmanjševanju toplogrednih izpustov, obsežno financirajo podjetja, povezana s povečevanjem proizvodnje nafte in plina, izpostavlja ta teden objavljena študija nevladne organizacije ShareAction. 25 bank, tudi HSBC, Barclays in BNP Paribas, naj bi lani tem podjetjem zagotovilo 55 milijard dolarjev.

V ShareAction vlagatelje zato pozivajo, naj izkoristijo svoje lastniške pravice in od bank zahtevajo, naj prenehajo podpirati širjenje črpanja nafte in plina.

Lani so delničarji bank denimo odigrali ključno vlogo pri sprejemanju ostrejših omejitev za financiranje premoga, je spomnila Kelly Shields iz nevladne organizacije. “Letos morajo ponoviti ta dosežek v zvezi z izkoriščanjem nafte in plina,” je pozvala.

V HSBC so v odzivu izpostavili, da so zavezani k sodelovanju s komitenti pri tranziciji proti “cvetočemu nizkoogljičnemu gospodarstvu”. Tudi v Barclays so zatrdili, da se bodo še naprej osredotočali na svojo ambicijo postati brezogljična banka do leta 2050. V BNP Paribas pa so pojasnili, da zagotavljajo velika sredstva podjetjem, ki investirajo v razvoj obnovljivih virov energije.

V ShareAction medtem vztrajajo, da je le malo dokazov, da banke želijo pomagati svojim komitentom pri prehodu stran od fosilnih goriv. Glede na njihovo študijo sta med evropskimi bankami le dve taki, ki javno pozivata podjetja s področja proizvodnje nafte in plina, naj objavijo časovnico svojega načrta zelenega prehoda, in sicer Danske Bank in NatWest. Zgolj La Banque Postal pa od komitentov zahteva, da izključijo projekte povečevanja proizvodnje nafte in plina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje