Evropske države, ki se borijo proti množičnemu turizmu: na seznamu tudi Hrvaška

Svet 07. Avg 202405:15 3 komentarji
Turizem v Rimu
Foto: PROFIMEDIA

Številne evropske države so zabeležile velik porast turistov in nekatere lokacije so že začele uvajati ukrepe v boju proti negativnim vplivom množičnega turizma. Na seznamu je tudi med Slovenci priljubljena Hrvaška.

Britanski tabloid Mirror je objavil seznam sedmih evropskih držav, ki so uvedle ukrepe v boju proti velikemu številu obiskovalcev.

Italija

V zadnjih letih je Italija sprejela različne ukrepe proti množičnemu turizmu. Organizacija Unesco je opozorila, da bi lahko v Benetkah nastala “nepopravljiva škoda” v njegovem zgodovinskem središču.

Mestne oblasti so zato sprejele ukrep, katerega cilj je omejiti množični obisk in z njim povezanih negativnih učinkov na mesto. Tako so uvedli dnevno vstopnino v višini petih evrov, kar je prvi takšen primer na svetu. Prepovedali so tudi večje turistične skupine z več kot 25 ljudmi in uporabo zvočnikov med ogledi. Že prej pa je mesto prepovedalo zasidranje ogromnih križark v samem mestu, poroča N1 Zagreb.

V priljubljenem mestecu Portofino pa so zaradi strahu pred nevarnimi situacijami uvedli globe za turiste, ki se fotografirajo na viralnih Instagramovih lokacijah. Uvedena so bila tudi rdeča območja in “območja brez zadrževanja”, da bi preprečili prometne zastoje in obremenjenost cest v času največje sezone od aprila do oktobra.

Portofino
Profimedia

Na otoku Capri razmišljajo o namestitvi ovir z bojami, ki bi preprečile, da bi ladje priplule preblizu otoka. Mestne oblasti prestolnice Rim pa so uvedle pravila, ki vključujejo, da turistke v mestu ne smejo več biti zgoraj brez, jesti hrane, ki povzroča nered, ali puščati ljubezenskih ključavnic. Turiste, ki kršijo ukrepe, čaka visoka globa ali celo prepoved obiska nekaterih znamenitosti, kot je vodnjak Trevi.

Na Sardiniji medtem popotnike opozarjajo, naj ne hodijo po rožnatem pesku Spiaggia Rosa. Za neupoštevanje tega ukrepa velja kazen od 500 do 3.500 evrov. Sardinija je prav tako omejila dovoljeno število turistov na svojih petih plažah.

V Firencah pa so julija tamkajšnje oblasti prepovedale Airbnb in uporabo kratkoročnih zasebnih počitniških najemov v središču mesta.

Grčija

V grški prestolnici Atene so septembra lani zaradi množične obiskanosti Akropole dnevno število obiskovalcev omejili na 20.000. To pomeni, da morajo obiskovalci svoj termin za ogled te antične znamenitosti predhodno rezervirati. Kot smo poročali, je bil cilj tega ukrepa rešiti se gneče in zagotoviti varnost ter dolgo življenjsko dobo tega spomenika.

Tudi otoka Santorini in Mikonos sta prav tako uvedla določene ukrepe za zmanjšanje števila obiskovalcev.

Grčija, akropola
Profimedia

Španija

Boj proti množičnemu turizmu je že mesece ena od glavnih tem v Španiji, zaradi česar potekajo tudi protesti. V Barceloni so tako denimo uvedli turistično takso, ki se giblje med 5,25 in 6,75 evra na noč. Ta taksa se plača poleg splošne turistične takse, ki znaša 3,50 evra na noč ter se plača regiji. To pomeni, da bi bili gostje hotela s petimi zvezdicami lahko prisiljeni plačati dodatnih 47,25 evra za sedem nočitev.

Barcelona je prav tako lani zmanjšala število ladij za križarjenje, nedavno pa so oblasti obljubile, da bodo do konca desetletja izkoreninile kratkoročne turistične najeme, vključno z Airbnb, in uvedle nove stroge ukrepe za omejitev nakupov suvenirjev.

Sevilla bo kmalu začela zaračunavati vstopnino na zgodovinski trg Plaza de España. Več protestov je na vrhuncu sezone potekalo tudi na Majorki, pričakuje pa se, da se bodo ti nadaljevali, dokler oblasti ne uvedejo novih ukrepov, piše N1 Zagreb.

Hrvaška

V Dubrovniku so uvedli nove ukrepe za turiste, ki obiščejo to mesto, ki se uvršča na seznam Unescove svetovne dediščine. Med drugim je to prepoved sprehajanja v kopalkah, vožnja brez posebnega dovoljenja, uživanje hrane in pijače v bližini kulturnih spomenikov ter plezanje po obzidju. Za neupoštevanje teh pravil so predvidene globe in kazenske ovadbe. Obiskovalci Dubrovnika morajo od aprila do septembra vsako leto plačati tudi 2,65 evra na osebo na noč.

Dubrovnik (Foto: PROFIMEDIA)

Francija

Francoska ministrica za turizem Olivia Grégoire je nedavno predstavila načrt za boj proti “pretiranemu turizmu”, vključno z ukrepi za uravnavanje pritoka turistov in podporo lokalnim oblastem, ki se soočajo z navalom obiskovalcev.

Avstrija

V idilični avstrijski vasici Hallstatt so sprejeli ukrepe za zmanjšanje števila turistov, ki obiščejo to slikovito območje, tako, da so na eni od najbolj obleganih razglednih točk postavili kar lesene pregrade, ki zastirajo pogled na Alpe. Mesto je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, vendar ga dnevno obišče povprečno 10.000 obiskovalcev, zaradi česar je župan omejil število turističnih avtobusov in avtomobilov, dovoljenih v mesto.

Pregrade v Hallstattu
PROFIMEDIA

Nizozemska

Najnovejši ukrepi amsterdamske kampanje proti množičnemu turizmu vključujejo omejevanje števila rečnih križarjenj, ki vplujejo v vodne poti nizozemske prestolnice. Predvideno je tudi zmanjšanje števila prenočitev s prepovedjo gradnje novih hotelov. Drugi predlogi vključujejo omejitve glede vstopa in bivanja turistov v mestu. Ladjam za križarjenje so lani prepovedali pristajanje v središču mesta, še poroča N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje