V italijanskem turističnem biseru ”območja brez zadrževanja”. Kakšne so kazni?

Potovanja 24. Maj 202316:50 0 komentarjev
Portofino
Profimedia

Oblasti priljubljenega italijanskega mesteca Portofino so se zaradi množičnega turizma, posledica katerega so prepolne ulice in prometni zastoji, odločile uvesti ''območja brez zadrževanja''. Kakšna bo kazen za kršitelje?

Portofino vsako leto obiščejo trume turistov, ki se gnetejo po ozkih ulicah in raziskujejo to slikovito in arhitekturno zanimivo mesto ob italijanski rivieri. Zaradi prenatrpanosti pa so vse bolj nezadovoljni domačini. Obiskovalci, ki se med potjo ustavljajo, pogosto fotografirajo okolico in pozirajo za selfije, s tem zapirajo poti in ceste ter povzročajo ”stoječo gnečo”.

Župan mesta v boju zoper gnečo uvaja t. i. ”območja brez zadrževanja”. Vsak, ki se bo na teh območjih predolgo zadrževal med 10.30 in 18.00, bo prejel 270 evrov globe, poroča Punkufer.hr. Cilj tega ukrepa je preprečiti zbiranje večjih skupin turistov na pomolu, veljal pa bo do konca poletne sezone, torej do 15. oktobra.

Spomnimo, da je Portofino nedavno uvedlo tudi pravilo za fotografiranje.

Portofino sicer ni edini, ki se bori proti množičnemu turizmu. Koncentracija turistov je namreč tudi na amalfijski obali ogromna, saj turkizni zalivi in ​​mesta na klifih poleti privabijo množice obiskovalcev. Da bi zmanjšali promet na znamenitem 35-kilometrskem odseku med Vietri sul Mare in Positanom, so od junija do septembra lani uvedli sistem omejitev registrskih tablic. En dan so se lahko peljala vozila z zadnjim sodnim številom tablic, drug dan pa z lihimi številkami, še piše Punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!