Evropski komisar, ki si želi na čelo Sveta Evrope

Svet 11. Jan 202415:14 0 komentarjev
Didier Reynders
Didier Reynders (Foto: PROFIMEDIA)

Za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope se bodo potegovali trije kandidati, med njimi znova evropski komisar za pravosodje Didier Didier Reynders. Dozdajšnja sekretarka Marija Pejčinović Burić se za ponovno kandidaturo ni odločila. Nekdanja hrvaška ministrica je na položaju od leta 2019, mandat pa ji bo potekel septembra.

Za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope se bodo potegovali trije kandidati, med njimi znova evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in nekdanji švicarski predsednik Alain Berset, so danes sporočili iz Strasbourga, potem ko je v sredo potekel rok za vložitev kandidatur.

Tretji kandidat je nekdanji estonski minister za kulturo Indrek Saar, 50-letni socialdemokrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na čelu te najstarejše panevropske organizacije za varovanje človekovih pravic, demokracije in vladavine prava bo eden od njih nasledil Marijo Pejčinović Burić, ki se za ponovno kandidaturo ni odločila. Nekdanja hrvaška ministrica je na položaju od leta 2019, mandat pa ji bo potekel septembra.

Njen mandat je zaznamovala kriza odnosov z Rusijo, ki se je razpletla z izključitvijo Moskve iz Sveta Evrope marca 2022. Po navedbah AFP je bila to zgodovinska odločitev, ki so jo sprejeli kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino.

46 držav članic organizacije s sedežem v Strasbourgu je do srede lahko predlagalo svoje kandidate za položaj. Običajno predlagajo bivše zunanje ministre ali premierje.

Liberalec, 65-letni Didier Reynders, se je za položaj potegoval že leta 2019, ko je bil na različnih položajih v belgijski vladi že 20 let, a je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope takrat izvolila Pejčinović Burić.

51-letni socialist Alain Berset pa je bil predsednik Švice leta 2018 in 2023.

Alain Berset Alain Berset
Alain Berset (Foto: PROFIMEDIA)
Indrek Saar Indrek Saar
Indrek Saar (Foto: PROFIMEDIA)
Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić
Marija Pejčinović Burić (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko bo odbor ministrov organizacije marca ločeno zaslišal vse tri kandidate, bo končen seznam kandidatov posredoval parlamentarni skupščini. Ta bo nato predvidoma junija izvolila novega generalnega sekretarja, ki bo petletni mandat nastopil 18. septembra, so še sporočili iz Sveta Evrope.

Omenjena trojica so torej še neuradni kandidati. V Bruslju so danes poudarili, da zato Reynders še ne mora na neplačan dopust, da pa mora upoštevati določena navodila predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!