Sto milijonov evrov vredna goljufija pri uvozu oškodovala tudi Slovenijo

Svet 10. Nov 202120:17 > 21:12 2 komentarja
Transport Ladja
Polovica flote tovornih ladij se zaradi napadov hutijevcev ogiba Sueškemu prekopu (Foto: PROFIMEDIA)

Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je odkril 107 milijonov evrov vredno goljufijo pri uvozu po vsej EU. Prefinjena goljufija s "številnimi posledicami" je vključevala uvoz blaga s Kitajske, pri čemer je bilo prizadetih 11 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija.

Po podatkih Olafa potencialna škoda za evropske davkoplačevalce vključuje 93 milijonov evrov utajenih plačil davka na dodano vrednost in 14 milijonov evrov utajenih carin.

Urad je tako madžarskemu generalnemu tožilstvu podal sodno priporočilo za pregon kriminalnih elementov, ugotovljenih na Madžarskem. Prav tako je izdal finančna priporočila 11 prizadetim državam članicam, vključno s Slovaško in Slovenijo, za izterjavo izgubljenih prihodkov na nacionalni ravni. Evropsko javno tožilstvo bo po ugotovitvah urada sprožilo kazensko preiskavo.

Generalni direktor urada za boj proti goljufijam Ville Itaelae je dejal, da prodaja uvoženega blaga s črnega trga v EU po “najnižjih cenah” izkrivlja enotni trg bloka ter škoduje podjetjem in davkoplačevalcem EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje