Evropski poslanci na zasedanju o zelenih gorivih in nadzoru na notranjih mejah

Svet 17. Okt 202207:28 0 komentarjev
Evropski parlament
Yves Herman/REUTERS

Evropski parlament začenja drugo oktobrsko plenarno zasedanje v Strasbourgu, na katerem bosta danes v ospredju dva zakonodajna predloga, povezana z zelenim prehodom. Poslanci bodo med drugim razpravljali o novih pravilih za alternativna goriva, del katerih je tudi načrt, da bi vzdolž glavnih cest v EU do leta 2026 na vsakih 60 kilometrov stale električne polnilnice. Na dnevnem redu pa bo tudi razprava o nadzoru na notranjih mejah schengenskega območja, ki ga še naprej izvaja več članic, med njimi tudi Avstrija na meji s Slovenijo.

Pred novembrsko podnebno konferenco COP27, ki bo potekala v Egiptu, bo Evropski parlament danes razpravljal o resoluciji, v kateri naj bi EU in države skupine G20 pozval, da okrepijo podnebne cilje do leta 2030 in tako omejijo globalno segrevanje v skladu s pariškim sporazumom.

V okviru svežnja Pripravljeni na 55 si evropski poslanci prizadevajo za razširitev infrastrukture za alternativna goriva in v tem okviru za postavitev električnih polnilnih postaj za avtomobile do leta 2026 na vsaj vsakih 60 kilometrov vzdolž glavnih cest v EU, postaj z vodikovim gorivom pa do leta 2028 na vsakih 100 kilometrov, poudarjajo v parlamentu.

Pri tem bi morale biti polnilne postaje dostopne vsem, ne glede na blagovno znamko avtomobila. O izhodišču za pogajanja s članicami EU glede novih pravil bo parlament glasoval v sredo, ko bo sprejemal tudi izhodišče za pogajanja glede novih pravil o uporabi obnovljivih in nizkoogljičnih goriv v pomorskem prometu.

Poslanci želijo, da bi pomorski sektor od leta 2025 zmanjšal emisije toplogrednih plinov za dva odstotka, od leta 2035 za 20 odstotkov in od leta 2050 za 80 odstotkov, kar je ambicioznejši cilj, kot ga je postavila Evropska komisija.

Med glavnimi temami tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta bodo sicer vojna v Ukrajini, njene gospodarske in socialne posledice, zaščita kritične infrastrukture ter priprave na oktobrski vrh EU, ki bo ta konec tedna v Bruslju.

Med glavnimi temami zasedanja bo v torek in četrtek tudi schengensko območje, ki naj bi se mu januarja prihodnje leto pridružila Hrvaška, vse glasnejši pa so v Bruslju tudi pozivi za odločitev o širitvi z Romunijo in Bolgarijo. Parlament bo glasoval o resoluciji, v kateri naj bi države pozval, da Bukarešti in Sofiji čim prej prižgejo zeleno luč za vstop v schengen.

Poslanci bodo razpravljali tudi o nadzoru na notranjih mejah schengenskega območja, ki ga še naprej izvaja več članic, med njimi tudi Avstrija na meji s Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!