Evropski poslanci podprli omejitve izpustov za vozila

Svet 13. Mar 202421:52 0 komentarjev
avto
Foto: PROFIMEDIA

Evropski parlament je v Strasbourgu dokončno podprl nova pravila za zmanjšanje izpustov iz osebnih avtomobilov, kombijev, avtobusov, tovornjakov in prikolic. Cilj uredbe o standardu Euro 7, ki ureja homologacijo in nadzor trga motornih vozil, je podpreti prehod EU na čisto mobilnost in izboljšati kakovost zraka.

Dogovor, ki ga je Evropski parlament decembra lani dosegel s Svetom EU, so evropski poslanci danes sprejeli z 297 glasovi za, 190 proti in 37 vzdržanimi. V skladu z njim bodo morala vozila nove standarde izpolnjevati dlje časa, kar bo zagotovilo, da bodo v celotni življenjski dobi ostala čistejša.

Za osebne avtomobile in dostavna vozila se bodo ohranili sedanji preskusni pogoji Euro 6 in mejne vrednosti emisij izpušnih plinov. Za avtobuse in tovornjake bodo veljale strožje omejitve za emisije izpušnih plinov, izmerjene v laboratorijih in v dejanskih voznih razmerah.

Standardi EU prvič vključujejo mejne vrednosti izpustov zavornih delcev za avtomobile in dostavna vozila ter minimalne zahteve glede vzdržljivosti baterij v električnih in hibridnih avtomobilih.

Za vsako vozilo bo na voljo okoljski potni list z informacijami o njegovi okoljski učinkovitosti ob registraciji. Med njimi so mejne vrednosti emisij onesnaževal, izpusti CO2, poraba goriva in električne energije, električni doseg in vzdržljivost baterije.

Uporabniki vozil bodo imeli dostop tudi do posodobljenih informacij o porabi goriva, stanju akumulatorja, emisijah onesnaževal in drugih pomembnih informacijah, ki jih zagotavljajo sistemi in monitorji v vozilu.

Preden bodo nova pravila začela uradno veljati, jih mora potrditi še Svet EU.

Evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi) je v današnji razpravi pred glasovanjem dejala, da je ta zakonodaja korak k razogljičenju prometnega sektorja in doseganju podnebnih ciljev.

“Prometa ni mogoče ustaviti, zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da čim bolj zmanjšamo škodo zaradi izpustov,” je poudarila. Kot je dodala, pri tem parlament računa na razvoj novih tehnologij ne le na področju izpušnih plinov ampak tudi pri zmanjšanju emisij iz zavor in pnevmatik, s tem pa med drugim spodbuja inovacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!