Evropski poslanci zahtevajo mednarodno preiskavo “volilne goljufije v Srbiji”

Svet 18. Jan 202407:25 > 13:22 0 komentarjev
evropski parlament
Zasedanje evropskega parlamenta (Foto. PROFIMEDIA)

V sredo zvečer so evropski poslanci v Strasbourgu zahtevali mednarodno preiskavo "volilne goljufije v Srbiji". Nekateri med njimi so članice Unije pozvali, naj izida volitev ne priznajo, dokler ne bodo znane ugotovitve preiskave.

V Srbiji so 18. decembra potekale predčasne parlamentarne, delno pa tudi predčasne lokalne volitve. Po preštetih glasovih je državna volilna komisija razglasila zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Aleksandra Vučića.

Da je bilo med volitvami storjenih več nepravilnosti, je začela opozarjati levosredinska opozicijska koalicija Srbija proti nasilju. Vučićevo vladajočo stranko so obtožili, da je ukradla volitve, predvsem naj bi bilo sporno zbiranje glasov v Beogradu. Na številne nepravilnosti so nato opozorili tudi mednarodni opazovalci, ki trenutno še sestavljajo poročilo. Objavo je pričakovati v naslednjih tednih, poroča Index.hr.

Na predlog socialdemokratov, zelenih in liberalcev, je razprava o volitvah včeraj tekla tudi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Poročevalec parlamenta za Srbijo Vladimir Bilčik je dejal, da so kot opazovalci ugotovili, da so bili na volitvah glavni procesi glasovanja in štetja glasov spoštovani, da pa ni bilo tajnosti. “Volitve spremljam že 20 let, a česa takega še nisem videla,” so se vrstile obtožbe. Predstavnik Evropske zelene stranke (EZS) Thomas Waitz je ocenil, da Srbija decembra ni bila deležna demokratičnih volitev, saj niso bile poštene.

Da je očitno, da so bile volitve ukradene, je prepričana tudi njegova strankarska kolegica Viola Von Cramon, češ da so se volilci SNS množično selili v Beograd, tja so pripeljali tudi prebivalce entitete Republike Srbske iz Bosne in Hercegovine. “Povolilna situacija kaže, da bi potrebovali mednarodno preiskavo,” je pozvala. Prepričana je, da bi ob pravični izvedbi volitev zmagala opozicija, možnost, da bi na ustavno sodišče vložila zahtevo za razveljavitev volitev, pa ji je onemogočena. Zaradi nepravilnosti je opozicija v zadnjih dveh mesecih organizirala tudi več protestov.

Protest opozicije v Srbiji
Protest srbske opoziciji glede volilnih kršitev (Foto: Vesna Lalić/Nova.rs)

Slovenska evropska poslanca: Želja Srbije po članstvu v EU ni iskrena

Slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki je vodil opazovalno misijo Evropskega parlamenta, je v razpravi izpostavil, da so tudi zadnje volitve pokazale, da ima Srbija resne težave z uresničevanjem demokratičnih standardov ter izvedbo poštenih in svobodnih volitev, da pa je njihova novost v “brutalni odprtosti nepravilnosti”.

Zdelo se je, da srbskim oblastem ni mar, saj so gotove, da se jim ne bo nič zgodilo, je dejal. Izpostavil je, da mora EU pri širitvi vztrajati pri uresničevanju svojih temeljnih demokratičnih vrednot, kot so svobodne in poštene volitve. “Če nam je resnično mar za prihodnost Srbije, Zahodnega Balkana ter EU, moramo podpreti demokratične težnje srbskega naroda in mu zagotoviti glasovanje na svobodnih in poštenih volitvah,” je dejal.

V pogovor se je vključil tudi slovenski evropski poslanec (S&D/SD) Matjaž Nemec, ki je dejal, da si prihodnosti Unije brez Srbije ne more predstavljati, a da se boji, da želja po članstvu trenutnega vodstva Srbije ni iskrena.

Protesti v Beogradu še vedno trajajo. Včeraj se je v mestu znova zbralo več tisoč ljudi, ki so pred stavbo državne volilne komisije protestirali zaradi domnevnih nepravilnosti na decembrskih parlamentarnih in lokalnih volitvah. Ponovno so zahtevali razveljavitev volitev in razpis novih, je poročal portal srbske televizije N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!