Ali evropski poslanec lobira za izbris Telekoma Srbije iz poročila?

Svet 30. Mar 202315:26 0 komentarjev
Vladimír BILČÍK
Profimedia

Evropski poslanec iz Slovaške in posebni poročevalec za Srbijo Vladimir Bilčik je na sestanek, na katerem so usklajevali vsebino amandmajev k osnutku poročila o napredku Srbije, prišel s predlogom, da se državno telekomunikacijsko podjetje Telekom Srbija ne omenja v poročilu Evropskega parlamenta, so za N1 Srbija navedli viri iz Evropskega parlamenta.

Po navedbah vira je sestanek trajal tri ure, kar je precej dlje kot običajno, predlogi evropskega poslanca in posebnega poročevalca za Srbijo Vladimirja Bilčika (Evropska ljudska stranka) pa niso bili sprejeti, poroča srbska N1. “V besedilu amandmaja k osnutku poročila je ostal del o medijih in Telekomu Srbija,” je še navedel vir za N1.

Telekom Srbija se je pritožil Evropski uniji in zahteval izbris družbe iz dopolnil k osnutku poročila o napredku Srbije, je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila srbska N1. Skupina evropskih predstavnikov je vložila več amandmajev na osnutek omenjenega poročila, v katerih zahtevajo, da se primer Telekoma Srbija vključi v poročilo Evropske komisije in to v negativnem kontekstu.

Tako v enem od amandmajev Telekomu Srbija očitajo, da je instrument vladajoče stranke, s katerim vpliva na medijski trg v Srbiji, v drugem amandmaju pa so kritični, saj državno telekomunikacijsko podjetje oddaja kanal Russia Today. V amandmaju, ki se nanaša na področja korupcije in organiziranega kriminala, evropski poslanci zahtevajo, da se v besedilo poročila doda tudi Telekom ter da se pozove pristojne organe, da to raziščejo.

Telekom Srbija se v odzivu na amandma, v katerega je imela vpogled srbska televizija N1, brani s pojasnilom, da noben javni organ ali sodišče nikoli ni ugotovilo sodelovanja telekomunikacijske družbe pri dejavnostih korupcije in organiziranega kriminala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!