Evropskim potrošnikom se obeta boljša zaščita pri najemanju posojil

Svet 02. Dec 202210:40 0 komentarjev
posojilo, denar, evro
Profimedia

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o direktivi za potrošniška posojila. Ta po njunih navedbah posodablja in povečuje zaščito potrošnikov, ki želijo najeti posojilo, na evropski ravni. S spremembami naj bi med drugim zagotovili, da bodo vsi s posojilom povezani podatki potrošniku na voljo v jasni in razumljivi obliki.

Kot so sporočili iz Sveta EU, spremembe zakonodaje spodbujajo odgovorne in transparentne prakse pri vseh deležnikih v postopku najemanja potrošniškega posojila. Poleg vsem razumljivih podatkov glede posojila želijo med drugim zagotoviti, da bodo ti podatki enakovredno dostopni tudi prek digitalnih naprav.

“Pred podpisom posojilne pogodbe bo moral posojilodajalec potrošniku zagotoviti enostaven dostop do vseh potrebnih podatkov. To vključuje tudi skupne stroške posojila za potrošnika. Poleg tega mora posojilodajalec oceniti potrošnikovo kreditno sposobnost, kar vključuje oceno, ali je kdo sposoben poplačati potrošnikove obveznosti,” so pojasnili.

Eden glavnih ciljev posodobitev, s katerimi spreminjajo direktivo iz leta 2008, je potrošnike zaščititi pred neodgovornimi praksami posojilodajalcev in s tem preprečiti prezadolženost gospodinjstev.

Kot ugotavljajo v Bruslju, vse več potrošnikov za posojila zaprosi prek spleta oziroma mobilnih aplikacij, na tak način pa obstaja večja verjetnost, da jih posojilodajalec ne bo seznanil z vsemi tveganji. Nova direktiva bi se zato nanašala tudi na posojila, nižja od 200 evrov, spletne posojilne platforme in izdelke, ki jih potrošnik plača naknadno.

Direktiva za potrošniška posojila je del leta 2020 predstavljene širše potrošniške agende, katere cilje je posodobiti skupni strateški okvir potrošniške politike v EU. Pred dokončno potrditvijo jo morajo obravnavati posamezne članice Unije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!