Evropsko javno tožilstvo začenja delo brez Slovenije in Finske

Slovenija 01. Jun 202105:44 > 09:07 0 komentarjev
zastava
Denis Sadiković/N1

Evropsko javno tožilstvo začenja operativno delo, čeprav Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev. Kot zagotavljajo na tožilstvu, so pripravljeni na delo v vseh sodelujočih državah, predvidene so tudi začasne rešitve v tovrstnih izjemnih primerih, ko kadrovska imenovanja niso popolna.

Za vzpostavitev tožilstva, ki danes začenja operativno delo, se je leta 2017 dogovorilo najprej 16 članic EU, nato se jih je tej pobudi pridružilo še šest. Med njimi je tudi Slovenija. Danska, Irska, Madžarska, Poljska in Švedska v evropskem tožilstvu ne bodo sodelovale.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Opravljalo bo preiskave ter izvajalo ukrepe pregona in opravljalo funkcije tožilca na pristojnih sodiščih držav članic.

Delovalo bo na dveh ravneh. Strateško sestavljata evropski glavni tožilec in kolegij tožilcev, v katerem sedi po en predstavnik iz vsake države – Slovenijo zastopa Jaka Brezigar. Za glavno tožilko je bila imenovana Romunka Laura Codruta Kövesi.

 

Operativno raven sestavljajo evropski delegirani tožilci, ki bodo v svojih državah odgovorni za izvajanje konkretnih kazenskih preiskav in pregone v okviru pristojnosti evropskega javnega tožilstva. Njihovo delo bodo nadzorovali tričlanski stalni senati, ki bodo vodili preiskave in sprejemali operativne odločitve.

Delegirani tožilci bodo predstavljali vez med evropskim javnim tožilstvom in nacionalnimi organi. Brez njih je učinkovita preiskava vseh sumov goljufij otežena, celo nemogoča, je prejšnji teden opozorila Kövesi v odzivu na odločitev slovenske vlade, da razveljavi razpis imenovanja dveh slovenskih delegiranih tožilcev.

Za to se je vlada odločila, ker Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov. Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je poudarila, da je bil postopek imenovanja kandidatov izpeljan zakonito.

Kövesi je po odločitvi vlade ocenila, da gre za očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z evropskim javnim tožilstvom, kar resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora evropskih sredstev v Sloveniji.

Premier Janez Janša je po drugi strani te očitke zavrnil in dejal, da “potemtakem tega nadzora na Švedskem in Danskem sploh ni”, glede na to, da ti državi ne sodelujeta v pobudi.

Svojih delegiranih tožilcev prav tako še ni imenovala Finska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!