Nehammer: Avstrija ne bo vložila veta na vstop Hrvaške v schengen

Svet 22. Nov 202213:36 > 20:20 3 komentarji
Karl Nehammer
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS

Dan pred obiskom na Hrvaškem je avstrijski kancler Karl Nehammer dejal, da njegova država ne bo vložila veta na vstop Hrvaške v schengensko območje, saj ta zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje. Veliko zaskrbljenost je namreč na Hrvaškem povzročila izjava avstrijskega notranjega ministra, ki je minuli petek dejal, da nasprotuje širitvi schengenskega območja na Hrvaško. Avstrijsko stališče je presenetilo tudi Evropsko komisijo, saj Avstrija pomislekov glede Hrvaške doslej ni izrazila. Bi pa to lahko pomenilo, da je grožnja z vetom namenjena Bolgariji in Romuniji.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je, dan pred obiskom v Zagrebu, dejal, da njegova država ne bo vložila veta na vstop Hrvaške v schengensko območje, saj ta zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje. Po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung to pomeni, da je grožnja Dunaja z vetom namenjena Bolgariji in Romuniji.

“Migrantskega pritiska iz Hrvaške proti severu skorajda ne čutimo. Glede na to, da Hrvaška zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje, tu ne vidim problema. O državah se glasuje posamično,” je danes v Celovcu novinarjem dejal avstrijski kancler, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je na Hrvaškem povzročil veliko zaskrbljenost, potem ko je minuli petek izjavil, da nasprotuje širitvi schengenskega območja na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo. Svoje stališče je v zadnjih dnevih večkrat ponovil, saj po njegovi oceni trenutni evropski azilni sistem ne deluje, kar je razvidno iz povečanega števila prosilcev za azil v Avstriji.

Podobno izjavo so na Večernjem listu ob novinarski poizvedbi dobili tudi z avstrijskega notranjega ministrstva. “Ker imamo letos 100.000 nezakonitih migrantov, ki jih je policija odkrila na avstrijski meji, od katerih jih 75.000 niso registrirali niti v eni državi EU, varovanje zunanje meje z našega stališča ne deluje,” so sporočili. Zapisali so še, da “širjenje pokvarjenega sistema tega ne bo naredilo boljšega” in da notranje ministrstvo zaradi varnostnih razlogov “v tem trenutku nasprotuje odpravljanju mejnih kontrol”.

Evropsko komisijo presenetilo avstrijsko stališče do vstopa Hrvaške v schengen

Odklonilno stališče Avstrije do vstopa Hrvaške v schengensko območje je presenetilo Evropsko komisijo, piše danes hrvaški časnik Večernji list. Tako naj bi po pisanju časnika dejal visoki predstavnik Evropske komisije, potem ko je avstrijski notranji minister Gerhard Karner izjavil, da ni čas za širitev schengenskega območja, ker ta ne deluje.

“Zelo neprijetno smo presenečeni nad dejanji Avstrije in zadnjimi izjavami njihovega notranjega ministra. Nam niso omenili niti enega dvoma o vstopu Hrvaške v schengen. Takšna situacija zagotovo ni poštena do Hrvaške in jo je treba nujno urediti pred glasovanjem 8. decembra,” je za Večernji list dejal visoki predstavnik Evropske komisije, ki je želel ostati neimenovan.

Avstrija pomislekov doslej ni izrazila

Pomenljivo je, da Avstrija doslej Hrvaški niti enkrat ni izrazila zaskrbljenosti zaradi prihoda migrantov prek njenega ozemlja, piše novinarka časnika Večernji list Sandra Veljković. Obenem je izpostavila, da so Avstrijci v zadnjem času imeli več stikov s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom kot z Evropsko komisijo, “zaradi česar se v širši geopolitični sliki začenja omenjati skupna, če ne naklonjenost, pa usmerjenost proti Rusiji”.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavil, da razume zaskrbljenost Dunaja, a pričakuje podporo in razumevanje za to, kar je Hrvaška storila, ko je izpolnila kriterije za članstvo v schengenskem območju. Izrazil je prepričanje, da bo Hrvaška na koncu uspešna, zadnje izjave Dunaja pa je pripisal zaskrbljenosti Avstrijcev zaradi nezakonitih migracij.

“Na ta način usmerjajo pozornost na nekaj, kar je zanje ena od treh ključnih tem v anketah, to so nezakonite migracije, cene energentov in inflacija. Naslednje volitve v Avstriji so leta 2024, vendar te teme vsekakor nalagajo vladi, da se izreče o njih,” je dejal hrvaški premier, ki se bo v sredo v Zagrebu sestal z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem.

Na “zaskrbljujoče izjave” avstrijskega notranjega ministra so se danes odzvali tudi v uradu hrvaškega predsednika. “Mislim, da gre za obračunavanje med drugimi članicami unije na naših plečih. Tu se je potem vključila še Avstrija, ki ima notranje, vidne, a meni nejasne razloge, zakaj to počne … Ko se bom pogovarjal z avstrijskim kanclerjem, bom zagovarjal vstop v schengen,” je napovedal hrvaški predsednik Zoran Milanović in poudaril, da je bila Hrvaška po njegovem mnenju tehnično pripravljena za vstop v schengen že leta 2016.

Glasovanje o vstopu Bolgarije, Hrvaške in Romunije v schengensko območje bo predvidoma potekalo 8. decembra ob zasedanju notranjih ministrov EU. Če bo Svet EU podprl vstop, se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje