Evropsko tožilstvo nad češki muzej: fiktivni projekt in sum zlorabe EU sredstev

Svet 18. Jun 202308:01 1 komentar
muzej Olomouc, Češka
EPPO

Urad Evropskega javnega tožilstva (EPPO) je zaradi domnevne goljufije v Prirodoslovnem muzeju v češkem Olomoucu obtožil tri osebe. Trojica je obtožena goljufije pri subvencijah in javnih naročilih. Preiskavo je vodil urad EPPO v češkem Zlinu. Obtoženi so javni uslužbenci, eden je še zaposlen v muzeju, dva sta nekdanja zaposlena.

Če bodo obtoženi spoznani za krive, jim grozi od pet do deset let zapora, navaja sporočilo za javnost EPPO.

Obtožbe na račun trojice iz olomouškega Prirodoslovnega muzeja se nanašajo na projekt Virtualni muzej v izobraževanju – uporaba novih digitalnih tehnologij v povezavi formalnega in neformalnega izobraževanja. Bil je financiran s sredstvi evropskih strukturnih in investicijskih skladov ter operativnim programom za raziskave, razvoj in izobraževanje, odobrilo pa ga je češko ministrstvo za izobraževanje, mladino in šport. Škodo, ki je nastala zaradi goljufije, so ocenili na približno 560 tisoč evrov.

Glede na zbrane dokaze najmanj 14 članov ekipe, ki naj bi delala na projektu, ni izvajalo nobenih aktivnosti. Poleg tega dvema obtoženima EPPO očita še neupravičeno favoriziranje določenega ponudnika v postopku oddaje javnega naročila projekta. Eno osebo so obtožili tudi kaznivega dejanja zlorabe uradnega pooblastila.

Eden od obtoženih je bil v preteklosti že obtožen pasivne korupcije in pranja denarja.

Da bi povrnili škodo, ki jo je utrpel proračun EU, je češka policija – nacionalni center za boj proti organiziranemu kriminalu – v imenu EPPO zasegla sredstva in nepremičnine v vrednosti 600 tisoč evrov, so še sporočili iz EPPO.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje