Fajon verjame, da bo Severna Makedonija do 2030 polnopravna članica EU

Svet 18. Okt 202218:32 2 komentarja
MFA Slovenia/TWITTER

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na uradnem obisku v Skopju Severni Makedoniji čestitala za začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU in potrdila pripravljenost Slovenije na pomoč pri tem procesu. Ob tem sta z makedonskim kolegom Bujarjem Osmanijem poudarila dobre odnose med državama in podprla okrepljeno gospodarsko sodelovanje.

Glavna tema pogovorov zunanjih ministrov je bilo približevanje Severne Makedonije k Evropski uniji, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Tanja Fajon je čestitala vladi in državljanom Severne Makedonije za zgodovinski uspeh, potem ko so julija začeli pristopna pogajanja za vstop v EU.

“Verjamem, da lahko Severna Makedonija do leta 2030 postane polnopravna članica EU, kar je realen cilj, če bodo na tej poti sodelovali vsi državljani. Podpirali vas bomo, a treba se je zavedati, da so se pristopna pogajanja šele začela,” je Fajon dejala na skupni novinarski konferenci z makedonskim kolegom Bujarjem Osmanijem.

“Spremembe, ki jih izvaja Severna Makedonija, niso namenjene samo evropskim institucijam, ampak predvsem blaginji ljudi in razvoju države. V okviru EU bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bo Severna Makedonija napredovala hitro in kontinuirano,” je ministrica zapisala na Twitterju.

Posebej se je dotaknila tudi vprašanja makedonskega jezika, ki je v odnosih Skopja s sosedami sprožil veliko polemik, in dodala, da je več kot 40 odstotkov državne zakonodaje že usklajene z zakonodajo EU, kar po njenem kaže, da bo Severna Makedonija na evropski poti uspešna, poroča MIA.

Minister Osmani pa je poudaril, da bo srečanje s Fajon obema državama dalo nov zagon, ter potrdil, da je bila evropska integracija ena od ključnih tem njunega pogovora. “Izkušnje in podpora Slovenije bodo še posebej pomembne v našem pogajalskem procesu,” je še dejal Osmani.

Ministra sta se v luči trajajoče vojne v Ukrajini dotaknila tudi koristi mednarodnih integracij, med drugim članstva v zvezi Nato in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ji bo Severna Makedonija v naslednjem letu tudi predsedovala.

Spregovorila sta še o bilateralnem sodelovanju med državama, še posebej na gospodarskem področju. Fajon se je sestala tudi s podpredsednikom vlade za ekonomsko sodelovanje Fatmirjem Bytyqijem in izrazila željo, da bi “letno blagovno menjavo med državama dvignili na 500 milijonov evrov”.

“Pripravljena sem pomagati slovenskim podjetjem na trgih Severne Makedonije,” je ministrica zapisala na Twitterju. Podporo okrepljenemu sodelovanju na tem področju je podprl tudi Osmani.

Fajon je izpostavila še pomen odnosov med Slovenijo in Severno Makedonijo, ki jih je opisala kot “zelo dobre in prijateljske”. Osmani se je strinjal in zaključil, da je bilo srečanje “plodno, uspešno in pozitivno za interese obeh držav”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje