Fajon vnovič pozvala k podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU BiH

Svet 21. Okt 202222:21 1 komentar
Twitter

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na povabilo nemške kolegice Annalene Baerbock udeležila zasedanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa. Na njem je vnovič pozvala k podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini in hkrati opozorila, da mora nova širitvena metodologija unije temeljiti na zaupanju in rezultatih.

“Stališče Slovenije je, da mora EU prevzeti pobudo s konkretnimi ukrepi in do konca leta 2022 podeliti BiH status kandidatke. To bi bilo pomembno simbolno geostrateško sporočilo državam Zahodnega Balkana,” je dejala  Tanja Fajon glede na sporočilo zunanjega ministrstva.

Po oceni ministrice ima namreč učinkovit, verodostojen in transparenten širitveni proces transformacijski potencial in lahko ustrezno zagotovi krepitev in širitev prostora stabilnosti, demokracije in vladavine prava.

“Širitev EU ni zgolj tehnični postopek odpiranja in zapiranja poglavij evropske zakonodaje. Širitev je predvsem geostrateška zgodba, ki brez poglavja Zahodnega Balkana ne bo nikoli zaključena,” je poudarila Fajon.

Nadaljevati moramo z aktivnimi prizadevanji za reforme in sodelovati pri skupnih izzivih, kot so energetska in prehranska kriza, države Zahodnega Balkana moramo vključiti v razprave in reševanje vprašanj, kjer je to možno, je še dejala ministrica in izpostavila, da je posebej pomembno zagotavljati “pozitivne perspektive za mlade”.

Ministri so sicer na zasedanju obravnavali še vprašanja energetske varnosti, zeleno agendo, skupni regionalni trg, spravo v regiji in pozitivno perspektivo za mlade na Zahodnem Balkanu.

Fajon se je ob robu zasedanja sestala tudi s kolegicama iz BiH in Kosova, Biserko Turković in Doniko Gervalla-Schwarz. Prva se je slovenski zunanji ministrici zahvalila za prizadevanja glede podelitve statusa kandidatke BiH, z drugo pa je Fajon potrdila odlične odnose med državama in ponovno poudarila, da se Slovenija zavzema za vizumsko liberalizacijo za državljane Kosova, so še sporočili z MZZ.

 Annalene Baerbock je sicer na današnjem zasedanju dejala, da si države Zahodnega Balkana želijo podpisati sporazum o skupnem trgu, kar bo pomemben korak v smeri članstva teh držav v EU. Regionalni sporazum naj bi države podpisala na vrhu v Berlinu 3. novembra, ta pa naj bi državljanom držav v regiji med drugim omogočal prečkanje meja z osebnimi izkaznicami, kot tudi, da naj bi si države medsebojno priznavale dokazila o izobrazbi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje