Fajon zaključila obisk Tanzanije, ki jo zanimata pomoč in spodbuda Slovenije

Svet 14. Apr 202320:49 2 komentarja
Tanja Fajon v Tanzaniji
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes zaključila dvodnevni delovni obisk v Tanzaniji, kjer se je sešla s tanzanijsko kolegico Stergomeno Lawrence Tax, si ogledala primer verižnega kmetovanja in bila častna gostja zasedanja parlamenta. Ministrici sta med drugim izpostavili potrebo po krepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sešla s tanzanijsko kolegico Stergomeno Lawrence Tax. Ministrici sta se strinjali, da bi lahko okrepili odnos med državama in izkazali vzajemen interes predvsem na področju gospodarskega sodelovanja, je sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

“Tanzanija si utira pot med najrazvitejše afriške države, je najhitrejše rastoče afriško gospodarstvo in je potencialno zelo zanimiv trg tudi za slovenska podjetja, predvsem na področju energetike, digitalne tehnologije, upravljanja z vodami, zelene ekonomije in prehranske varnosti,” je ocenila Tanja Fajon.

Tanzanijska ministrica je medtem z veliko naklonjenostjo sprejela pobudo Fajonove za politične konzultacije med državama in predlagala ustanovitev tehnične skupine. Sogovornici sta del pogovora namenili tudi zagotavljanju varnosti in miru, pri čemer je Fajon izpostavila vlogo Slovenije ob morebitni izvolitvi za nestalno članico v Varnostni svet Združenih narodov.

Tanja Fajon v Tanzaniji
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

“Slovenija bo glasna zagovornica spoštovanja človekovih pravic, s posebnim poudarkom na opolnomočenju in enakosti žensk in deklic, trajnostnega razvoja in zagotavljanja oskrbe z vodo,” je dejala.

Za Slovenijo je ključno, da si v prizadevanjih za sedež v Varnostnem svetu ZN, za katerega tekmuje z Belorusijo, pridobi podporo afriških držav. Glasovanje v Generalni skupščini ZN bo potekalo 6. junija, Slovenija pa za izvolitev potrebuje 129 glasov.

Ministrica Fajon si je na povabilo tanzanijske vlade ogledala primer tako imenovanega verižnega kmetovanja. Gre za projekt spodbujanja kmetijstva in varnosti prehrane, ki mladim kmetovalcem zagotavlja zemljo, izobraževanje in nadzor kakovosti pridelkov.

“Tanzanija ima velik kmetijski potencial, a zaradi zastarelih obdelovalnih metod slabe hektarske donose. Država je pri tehnoloških izboljšavah in upravljanjem z vodo zainteresirana za pomoč in spodbude Slovenije,” je sporočil MZEZ.

Ob koncu obiska je bila ministrica tudi častna gostja zasedanja tanzanijskega parlamenta, kjer jo je sprejela predsednica parlamenta Tulia Ackson. Tudi Ackson je poudarila željo za pomoč Slovenije na področju kmetijstva in upravljanja z vodo. Predlagala pa je tudi sodelovanje med parlamentoma obeh držav in ustanovitev skupine prijateljstva.

Tanja Fajon v Tanzaniji
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Fajon je v Tanzanijo prišla iz Etiopije, kjer je bila na tridnevnem uradnem obisku. Tudi v Etiopiji je med drugim predstavljala slovensko kandidaturo za nestalno članico VS ZN, ob koncu obiska pa izrazila zadovoljstvo s prepoznavnostjo delovanja Slovenije znotraj ZN in poudarila nujnost sodelovanja v svetu globalnih izzivov.

Obiska ministrice v Etiopiji in Tanzaniji sodita v vrsto obiskov visokih slovenskih predstavnikov v Afriki pred volitvami v Varnostni svet ZN. Prejšnji teden je državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar obiskal Namibijo in Bocvano, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je bila v Ruandi in Ugandi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje