Znana dobitnika Nobelove nagrade za medicino

Svet 04. Okt 202107:11 > 13:59 0 komentarjev
David Julius
Felix Ordonez/REUTERS

Nobelovo nagrado za medicino sta dobila ameriški fiziolog David Julius in armensko-ameriški molekularni biolog Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik. Razdelila si bosta deset milijonov švedskih kron (okoli 980.000 evrov).

Nobelovo nagrado na področju medicine sta dobila David Julius in Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik.

Odkritje Juliusa in Patapoutiana je razrešilo eno od skrivnosti narave, kako smo ljudje sposobni čutiti, razlagati in komunicirati z notranjim in zunanjim okoljem.

Kot so zapisali pri švedskem inštitutu Karolinska, sta znanstvenika odgovorila na vprašanje, kako se sprožijo živčni impulzi, da lahko zaznamo temperaturo in pritisk.

“Naša sposobnost zaznavanja toplote, mraza in dotika je bistvena za preživetje in temelji na naši interakciji s svetom okoli nas. V vsakdanjem življenju te občutke jemljemo kot samoumevne,” so zapisali v obrazložitvi.

Odbor letos z nekaj težavami do Nobelovih nagrajencev za medicino
Pristojni odbor švedskega inštituta Karolinska, ki podeljuje Nobelove nagrade, letos ni imel lahkega dela, da je navezal stik z obema znanstvenikoma, ki sta letošnja Nobelova nagrajenca za fizilogijo ali medicino. Delovalo je šele s pomočjo sorodnikov, je ob objavi imen letošnjih nagrajencev pojasnil sekretar inštituta Thomas Perlmann.

Kaj sta raziskovala?

Julius je s pomočjo kapsaicina, ostre spojine iz čilijeve paprike, ki povzroča pekoč občutek, identificiral senzor v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto.

Patapoutian pa je s celicami, občutljivimi na pritisk, odkril novo skupino senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Po odkritjih je sledila poglobljena raziskava, ki je razkrila, kako naš živčni sistem zaznava toploto, mraz in mehanske dražljaje. Nagrajenca sta tako raziskala in pojasnila do zdaj neznano delovanje naših čutov in okolja.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C.

65-letni Julius dela na Univerzi v Kalifornija, Patapoutiab pa se je rodil v Bejrutu leta 1967 in kot najstnik prišel v Los Angeles. Trenutno raziskuje v raziskovalnem medicinskem inštitutu Scripps Research v kalifornijski La Jolli.

Zaradi covida-19 spremenjeno podeljevanje

V torek sledi razglasitev dobitnika nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za književnost, v petek pa bo znan dobitnik nagrade za mir. Kot zadnjega bodo prihodnji ponedeljek razglasili nagrajenca za ekonomijo.

Nagrade za področja znanosti in književnost bodo decembra zaradi pandemije tako kot lani podelili v državah prejemnikov in ne na tradicionalni slovesnosti v Stockholmu. Slovesne podelitve Nobelove nagrade za mir, ki običajno poteka 10. decembra v Oslu, pa za zdaj niso odpovedali. Nagrajenci bodo prejeli 10 milijonov švedskih kron (nekaj manj kot milijon evrov).

Nobelove nagrade podeljujejo že 120 let, tudi letos pa bo tako razglasitve kot podelitve zaznamovala pandemija covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!