Fekalije pri elitnem naselju v Beogradu

Svet 02. Nov 202118:05 > 03. Nov 2021 08:23 0 komentarjev
Beograd fekalije
Filip Krainčanić/Nova.rs

Idilični nedeljski sprehod ob reki Savi marsikateremu Beograjčanu pokvari le ena "malenkost" – fekalije, ki se izlivajo neposredno v Savo pri elitnem naselju Beograd na vodi.

Prizor, ki ga je ekipa Nova.rs posnela pred restavracijo v Beogradu na vodi, je res nadrealističen. Na stotine ljudi uživa v sončnem dnevu, medtem ko fekalije nemoteno tečejo po Savi. Tudi na Donavi so prizori podobni.

Takšno stanje ne preseneča, saj ima Beograd ogromno komunalnih težav. Vsak dan je objavljena kakšna novica, da je na primer na neki ulici počila cev, občani pa se pogosto pritožujejo, da je vonj po fekalijah neznosen.

V akciji čiščenja Donave v ulici Kej Oslobođenja v Zemunu in na Velikem vojnem otoku, imenovani “Zagrabimo veter”, so konec tedna reko in obalo očistili in zbrali več kot 500 kilogramov plastičnih, kovinskih, steklenih in lesnih odpadkov. Kot so sporočili iz Fundacije za razvoj mladinskega jadranja “Metulj”, ki je organizirala dvodnevno akcijo, so iz reke potegnili plastenke, kantice, cevi, veje, deske, tetrapake, tudi preproge in avtomobilske gume.

“Odpadke so iz reke pobirali naši mladi jadralci, ki se zavedajo pomena reke, med njimi so bili srbski in evropski prvaki. Vse so delali s pomočjo lesenih grabelj na desetih jadrnicah. Skupaj smo naredili veliko za Donavo in njeno okolico, ki sta pomembni ne le za nas, ki tam preživljamo čas, ampak tudi za živi svet, ker je reka oziroma Veliki vojni otok naravni habitat,” je dejal predstavnik fundacije Radovan Drezga.

Zahvalil se je vsem lastnikom jadrnic in drugih plovil, ki so se pridružili akciji, in občanom, ki so se odzvali povabilu.

Drezga je poudaril, da je to le ena v nizu akcij, ki jih bo fundacija organizirala v Beogradu in po Srbiji, s sodelovanjem vse večjega števila partnerjev – od splavov, okoljevarstvenih organizacij do podjetij za predelavo odpadkov.

“Pri nas deluje več jadralnih klubov na turistično privlačnih lokacijah, kot so Palić, Golubac ali Donji Milanovac. Za čistost reke ali jezera smo v prvi vrsti odgovorni vsi, ki jo uporabljamo kot vodni vir, vendar je pomembno, da kot državljani države, bogate s tako dragocenimi dobrinami, skrbimo zanje. To vključuje trajnostne, okoljske dejavnosti, kot je jadranje, ki ga želimo razširiti,” je dejal Drezga.

Fundacija “Metulj” je bila ustanovljena za podporo mladim jadralcem, da uresničijo svoj potencial, z idejo spodbujanja jadralske kulture kot enega redkih ekoloških športov.

Člani fundacije so zadnjih pet let zapored jadralni prvaki Srbije v razredu do 15 let, mladi jadralec Stefan Juil pa je bil tudi evropski prvak leta 2017 v tem razredu.

Avtor: Milan Vukelić/Nova.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!