Fifa: Madžare zaradi rasizma čaka kazen

Svet 03. Sep 202118:42 0 komentarjev
Fifa: Madžarsko čaka kazen
REUTERS/Carl Recine

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je obljubila, da bo zaradi rasističnih opazk, namenjenim angleškim temnopoltim igralcem na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Budimpešti, ustrezno ukrepala. Madžare, katerih navijači so se neprimerno vedli, poleg opičjih vzklikov so na igrišče metali bakle in petarde, najbrž čaka ostra kazen.

“V prvi vrsti Mednarodna nogometna zveza odločno zavrača vsako obliko rasizma in nasilja ter ima zelo jasno stališče ničelne tolerance do takšnega vedenja,” je Fifa zapisala v izjavi za javnost.

V zvezi z dogodki v Budimpešti se je oglasil tudi britanski premier Boris Johnson, ki je obnašanje madžarskih navijačev označil kot nesprejemljivo.

“Pozivam Fifo, naj odločno ukrepa proti odgovornim in zagotovi, da se tovrstno sramotno vedenje za vedno izloči z nogometnih stadionov,” je h kaznovanju Madžarov pozval Johnson, ki so mu že odgovorili madžarski politiki.

“Najprej pometite pred svojim pragom. Kako so se vaši navijači vedli pred in med finalom evropskega prvenstva? Italijanske himne zaradi žvižgov nismo slišali, da ne govorim o raznih žaljivkah, ki so jih med in po tekmi vzklikali vaši navijači. Ne bodite hinavci,” je Johnsonu odgovoril madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Evropska nogometna zveza je madžarsko že kaznovala zaradi vedenja navijačev med evropskim prvenstvom, reprezentanca bo tri tekme morala igrati pred praznimi tribunami, a na tekmovanjih pod njenim okriljem, kar izključuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!