Uefa Madžarsko kaznovala s tremi tekmami igranja za zaprtimi vrati

Svet 09. Jul 202120:05 > 22:49 1 komentar
Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes madžarski zvezi izrekla kazen zaradi neprimernega obnašanja njenih navijačev. Madžarska bo tako naslednje tri domače tekme morala igrati za zaprtimi vrati, poleg tega pa mora madžarska nogometna zveza tudi plačati kazen v višini 100 tisoč evrov, poročajo tuje agencije.

Uefa je preiskavo odprla zaradi domnevnih homofobnih in diskriminatornih letakov ter opičjih zvokov, za katere so poskrbeli madžarski navijači med tekmama skupinskega dela na letošnjem evropskem prvenstvu, ki sta bili odigrani v Budimpešti proti Portugalski in Münchnu proti Franciji.

Tarča opičjih zvokov je bil ob dotiku žoge predvsem temnopolti napadalec Francije Kylian Mbappe, verbalno pa naj bi navijači napadli tudi napadalca Karima Benzemaja, ki je alžirskega porekla. Poleg tega je bil žalitev v Budimpešti deležen tudi portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo.

Madžarski navijači so med tekmo s Portugalsko imeli transparente s sovražnimi napisi proti skupnosti LGBTIQ+, do neprimernega vedenja madžarskih nogometnih privržencev pa je prišlo tudi med tekmo Madžarske in Nemčije v Münchnu. Etična komisija Uefe je zato odločila, da mora Madžarska naslednje tri tekme pod okriljem Uefe odigrati pred praznim stadionom, s tem da za tretjo tekmo za obdobje naslednjih dveh let velja pogojna kazen.

Madžarska bo naslednjo domačo tekmo pod okriljem Uefe igrala v ligi narodov 2020/23, ki se bo začela junija prihodnje leto. Že pred tem bo 2. septembra letos v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo gostila Anglijo, a ker gre za tekmo pod okriljem Svetovne nogometne zveze (Fifa) bodo na tej tekmi lahko prisotni navijači.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje